TOP VAN ONDEROP:
EEN ANDERE WERELD IS MOGELIJK

EEN WERELD ZONDER OORLOG, ARMOEDE EN KLIMAATVERANDERING

Het Nederlands Sociaal Forum (NSF) organiseert op zondag 20 mei de ‘Top van Onderop’. Vlak voordat de wereldleiders van de acht grootste landen begin juni bij elkaar komen op de G8 in Duitsland, komen in Nederland de sociale bewegingen bij elkaar om alternatieven voor een andere wereld te formuleren.

nfs-76a

Drie thema's die actueel zijn rondom de G8 zullen centraal staan op de Top van Onderop. Een andere wereld moet mogelijk zijn, een wereld die niet overeenkomt met hetgeen de leiders van de G8 van plan zijn met onze planeet. We willen een ander beleid op het gebied van:

Naar verwachting zullen er ruim duizend deelnemers zijn op de Top van Onderop. In De Balie en het Barlaeus Gymnasium aan het Leidseplein in Amsterdam worden tientallen debatten, films, workshops en een informatiemarkt gehouden. Tijdens de Top zal er om 13 uur een spectaculaire actie op het Museumplein zijn.

Kaarten (€ 5,- pp voor de hele dag) reserveren wordt sterk aanbevolen. De kaarten kunnen worden afgehaald aan de inschrijfbalie in het Barlaeus Gymnasium aan het Leidseplein op zondag 20 mei tussen 10 en 15 uur. Reserveren kan via www.sociaalforum.nl.

De Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging organiseert samen met het onafhankelijke onderzoeksbureau “IBON Europe” een workshop op de “Top van Onderop”, met de titel:

Mensenrechten, Milieu en Ondernemers Verantwoordelijkheid

Waar begint en eindigt de verantwoordelijkheid van ondernemingen in hun jacht op winst? Wat is de verantwoordelijkheid van privé-ondernemingen inzake herstel van milieuschade, uitroeien van armoede, corruptie en zelfbestuur, mensenrechten en ontwikkeling in de ‘grondstoffenlanden’? Nederland is na de Verenigde Staten en Japan de grootste internationale handelspartner.

Wij informeren u over het Rapu-Rapu mijnbouwproject in een kwetsbaar ecosysteem, dat wordt mede gefinancierd door de ABN-AMRO. Deze activiteit is door toedoen van de globalisering voor 100% in buitenlandse handen. Wij roepen de Nederlandse sociale beweging op om de repressieve Arroyo regering, en degenen die daar zaken mee doen, te veroordelen.

De workshop: (download de programmakrant, pagina 6.)

  • Tijd: 16.30- 18.00
  • Locatie: Zaal 2.7 in het Barlaeus Gymnasium aan het Leidseplein

Programma:

  • stop financiële steun Rapu-Rapu mijnbouw: persoonlijk verhaal gedupeerde
  • veroordeel de repressieve Arroyo regering: beeldmateriaal Volkerentribunaal
  • effect van globalisering op sociaal/economische situatie: feiten en statistieken
  • het verbreden van de publieke aandacht: voorstellen vanuit de zaal

De kinderen van Rapu-Rapu

nfs-76b

(foto van BankTrack)

Dit zijn kinderen van Rapu-rapu, een eiland in de Filippijnen met 8.000 inwoners, dat aangetast wordt door de mijnbouwactiviteiten van het Australische bedrijf Lafayette. Lafayette wil 10.000 ton koper, 14.000 ton zink, 50.000 ounces goud en 60.000 ounces zilver op dat eiland winnen.

De verwoesting van het natuurlijke evenwicht die dat met zich meebrengt, heeft modderstromen, overstromingen, vissterfte en lozingen van giftige afvalproducten veroorzaakt, waardoor de gezondheid van de mensen en hun levensomstandigheden ernstig zijn aangetast.

Het project is het troetelkindje van Gloria Macapagal Arroyo, wier regiem verantwoordelijk is gebleken van grove schendingen van mensenrechten. Mr Gil Gojol, een advocaat die de belangen van de bewoners behartigde in een gerechtelijke procedure tegen Lafayette, is afgelopen 12 december 2006 gedood door moordenaars die banden hebben met de bereden politie van de regering.

ABN-Amro is een van de financiers van het project. Het project is in strijd met duurzaam ondernemen, dat de bank zegt voor te staan. De Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging dringt er bij ABN-Amro op aan, uit dat project te stappen. Steun de NFS-acties tegen het door de ABN-Amro gefinancierde mijnbouwproject van Lafayette in de Filippijnen!


Nederlandse Ambassadeur minacht Permanent Volkerentribunaal

Ingezonden brief in het Filippijnse dagblad Inquirer dd 27 april 2007

Ik schrijf u naar aanleiding van uw hoofdartikel van 28 maart jl. over de uitspraak van het Permanent Volkerentribunaal. Als Nederlands staatsburger betreur ik het, dat de Nederlandse Ambassadeur deze uitspraak afdeed als afkomstig van een niet officiële ‘kangaroo’ rechtbank. Hij zou beter moeten weten.

Zijn uitlating is een belediging voor de prestigieuze rechters, die al eerder de militaire dictatuur van Marcos hebben veroordeeld en nu een zeer relevante en actuele uitspraak hebben gedaan over het regiem van Gloria Macapagal Arroyo. Maar het is vooral een schoffering van de hulpeloze slachtoffers van de mensenrechtenschendingen en hun familie die hulp zochten bij het tribunaal in de hoop internationale aandacht te krijgen voor hun onleefbare situatie. Het tribunaal gaf stem aan hen, die men anders nooit te horen krijgt. En dat was nu precies de bedoeling van het tribunaal zoals de redactie scherp opmerkte.

Het is geen toeval dat dit tribunaal plaatsvond in Den Haag, het hart van de Europese Unie. De Nederlanders hebben een lange geschiedenis van solidariteit met onderdrukte en uitgebuite volkeren in de Derde Wereld. Daarom is het zo ongelukkig dat de Nederlandse Ambassadeur zich zo minachtend uitsprak over het Permanent Volkerentribunaal.

Al meer dan 45 jaar werk ik aan de bevrijding van de mensen in de Filippijnen, daarom kan ik met de hand op mijn hart zeggen, dat de situatie onder de regering Arroyo veel beroerder is dan ten tijde van de militaire dictatuur van Marcos. Het is hoog tijd dat de regering een eind maakt aan de anticommunistische hysterie en haar oorlog tegen 'communisten' omzet in een verzoeningspolitiek door weer serieus werk te maken van de afgebroken vredesonderhandelingen. Dat is van het allergrootste belang. Maar zolang de President haar oren laat hangen naar haar Nationale Veiligheidsadviseur en de Generaals, zal ze wel doof blijven voor de uitspraak van het Permanent Volkerentribunaal.

ARNOLD VAN VUGT (bewerking Jan Beentjes)