Beste lezers,

We kregen de dringende oproep van de Stichting Advocaten voor Advocaten om hun persbericht rond te sturen. Zij roepen de Filippijnse regering op om een onafhankelijk onderzoek te starten naar de moorden. De Nederlandse regering zou niet langer meer moeten vertrouwen op de huidige partijdige Melo onderzoekscommissie van de Filippijnse regering.

Net als de Stichting Advocaten voor Advocaten roept de NFS onze politieke partijen op om kamervragen te stellen, of sterker nog, met een scherpe veroordeling te komen. In antwoord op de kamervragen in 2006 van Bert Koenders zegt minister Bot, dat de EU denkt aan hulp voor b.v. het juridische apparaat in de Filippijnen.

Onze oproep is: alleen hulp aan een onafhankelijke commissie.

- Persbericht -

d.d. 26 januari 2007
Van de Stichting Advocaten voor Advocaten

OPNIEUW FILIPPIJNSE ADVOCATEN EN RECHTERS VERMOORD:
REGERING ARROYO FAALT

In een open brief aan President Arroyo van heden spreekt de Stichting Advocaten voor Advocaten zijn zorg uit over de moorden op Filippijnse advocaten en rechters die onverminderd doorgaan en het falen van de Arroyo regering om deze moorden te stoppen. Rechter Nathaniel Pattugalan werd vanaf een motor neergeschoten op 19 januari jongstleden. Mensenrechtenadvocaat Gil Gojol werd in gelijkluidende omstandigheden vermoord op 12 december 2006. De advocaten Froiland Siobal en Leonito Tapel werden respectievelijk vermoord op 19 november 2006 en 2 december 2006. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van recente moorden van een lange lijst. Niettemin werd Advocaten voor Advocaten schriftelijk bij brief van 22 augustus 2006 door Justitie Secretaris, Raul M. Gonzales, meegedeeld: “There are indeed, lawyers en judges killed criminals, but these are purely isolated cases borne of personal motives”. De Melo Commissie die President Arroyo op 21 augustus 2006 installeerde onder druk van internationale kritiek om de moorden aan te pakken, ontbeert het mandaat, de onafhankelijkheid en het draagvlak om zijn taak goed te kunnen vervullen. Daarom heeft Advocaten voor Advocaten de Filippijnse regering dringend opgeroepen een nieuw - onafhankelijk - orgaan in het leven te roepen om deze moorden te onderzoeken. Filippijnse advocaten en rechters verwachten dat het aantal moorden in de loop naar de Filippijnse verkiezingen in mei 2007, in bijzonder van degenen die lid zijn van linkse oppositie partijen, alleen nog maar zal toenemen.

De brief aan de regering Arroyo wordt u op verzoek toegezonden.


STADSARMEN: Een vergeten sector zonder rechten en sociale diensten

Armoede, honger, gewelddadige ontruimingen en een gebrek aan sociale diensten blijven de stadsarmen plagen. En het wordt steeds erger. De Filippijnen hebben van de in Geneve gevestigde Centre on Housing Rights and Eviction (COHRE) een dubieuze ‘Onderscheiding van het Schenden van de Rechten op Huisvesting’ gekregen omdat ze één van de drie landen zijn die systematisch het recht op huisvesting schenden en voortdurend falen om de door hen ondertekende internationale akkoorden na te leven.


ARBEIDERS 1: Migranten riskeren hun leven voor de economie

Het uitzenden van Filippijnse arbeiders naar het buitenland, zelfs in gevaarlijke gebieden, blijkt de strategie van de overheid te zijn voor de toenemende werkloosheid en stijgende armoede. Ondanks hun waardevolle bijdrage tot het redden van de falende economie, krijgen deze zogenoemde “moderne helden”, niet de verwachte steun. In perioden van crisis en problemen worden ze door hun overheid aan hun lot overgelaten, terwijl deze jaarlijks haar dollars binnenstrijkt.


ARBEIDERS 2: Er kleeft bloed aan uw banaan

Toen de bananenarbeiders op de Suyapa Farms zich twee jaar geleden begonnen te organiseren en hun rechtmatige minimumloon opeisten, begonnen ook de intimidaties van het leger in hun dorpen. Deze intimidaties escaleerden tot het beschieten van de vakbondsvoorzitter en vier andere vakbondsleden. Eén arbeider liet hierbij het leven.


POLITIEK: De Filippijnse soevereiniteit opgeofferd voor een verkrachter

Op 1 november 2005 werd een Filippijnse toeriste verkracht door 6 Amerikaanse mariniers. Eind 2006 werd één van de zes verdachten veroordeeld en op bevel van een rechter in een Filippijnse gevangenis opgesloten. In het midden van een nacht werd de veroordeelde Amerikaan echter in het geheim overgebracht naar de Amerikaanse ambassade. Gedurende het hele proces bleek de Filippijnse overheid al vaker advocaat te spelen voor de verdachten i.p.v. voor het slachtoffer, toch kwam deze laatste bezwijking aan Amerikaanse druk totaal onverwacht.

Bron: de berichten zijn gedeeltelijk overgenomen van de Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel