PERMANENT PEOPLES' TRIBUNAL

Second Session on the Philippines

Het volk van de Filippijnen ligt voortdurend onder vuur. Leiders en leden van politieke partijen, volksorganisaties, godsdiensten, media, juristen, mensenrechtenorganisaties en academici zijn ten slachtoffer gevallen aan executies, verdwijningen, moordaanslagen, martelingen en andere ernstige inbreuken op de politieke en burgerrechten.

Deze ernstige schendingen van de politieke en burgerrechten vinden hun oorsprong in de inbreuken op de economische, sociale en culturele rechten en in de inbreuken op de soevereiniteit van het Filippijnse volk. De samenhang tussen deze duidelijke schendingen van de rechten van het volk moeten aan het licht gebracht worden en veroordeeld.

Het ‘Permanent Peoples' Tribunal, Second Session on the Philippines’, verschilt van alle voorgaande onderzoeksmissies en opinietribunalen terzake van de huidige situatie van de mensenrechten in de Filippijnen. Het zal zich uitputtend bemoeien met de volgende vraagstukken:

Schending van de burgerlijke en politieke rechten met name de executies, massa-moorden, martelingen, verdwijningen, wederrechtelijke arrestaties, gewelddaden tegen acties van werkende mensen, bomaanslagen en beschietingen, en deportaties.

Schending van de economische, sociale en politieke rechten van het volk onder de neoliberale globalisering waaronder schending van de economische soevereiniteit en het nationaal erfgoed, de economische plundering door buitenlandse en lokale exploitanten, verdachte leningen, bureaucratische corruptie, uitbuiting van vrouwen, schendingen van de rechten van het kind, uitbuiting van de inheemse volkeren en vernietiging van het milieu.

Schending van de nationale soevereiniteit en het recht van het volk op zelfbeschikking onder auspiciën van de politiek van de VS van de globale oorlog tegen het terrorisme waaronder schending van de soevereiniteit van de Filippijnen en de territoriale integriteit door ongelijke verdragen, misdaden begaan door de VS bij hun militaire interventie, de politiek van totale oorlog, het plaatsen op ‘terroristenlijsten’ van revolutionaire krachten en sabotage van de vredesonderhandelingen.

Het ‘Permanent Peoples' Tribunal Second Session on the Philippines’ is op 30 oktober 2006 in Den Haag geopend en begonnen met de voorbereidingen voor de eigenlijke hoorzittingen, beraadslagingen en de uitspraak die ook in Den Haag hun beslag zullen krijgen van 21 - 25 maart 2007.

U wordt hierbij uitgenodigd om de zittingen bij te wonen en daartoe het bijgevoegde registratieformulier in te vullen en op te sturen. U vindt hierbij ook het Programma van Werkzaamheden. De ontwikkelingen in verband met het Tribunaal zijn te volgen op onze website: http://www.tribunal-on-the-philippines.org.

Wij hopen vurig dat U uw solidariteit met het volk van de Filippijnen wilt uitdrukken door uw aanwezigheid op de hoorzittingen en met name bij de uitspraak. Met uw aandacht en aanwezigheid zult U de vastberadenheid helpen versterken van het volk der Filippijnen in hun reeds langdurige strijd voor gerechtigheid.


REGISTRATIE FORMULIER (of download pdf)

Ondergetekende accepteert hiermee de uitnodiging tot bijwoning van de zittingen van de ‘Second Session of the Permanent Peoples' Tribunal’ te Den Haag, Nederland, van 21 - 25 maart 2007.

Naam en voornaam:

Postadres:

Email:

Telefoon:

Organisatie, instelling of bureau:

Handtekening:

Datum:

Stuur svp het ingevulde registratieformulier aan:

International Coordinating Secretariat
Postbus 1584
3500 BN Utrecht


(VOORLOPIG) PROGRAMMA: 21 - 25 maart 2007 (of download pdf)

21 maart 2007 (eerste dag)

Ochtendsessie

  • Aankomst/Registratie
  • Opening Ceremonies:
    • Kort welkom
    • Introductie van de rechters, procureurs en de eisers
    • Voorlezing van het reglement van het Tribunaal
  • Voorlezing van de akte van beschuldiging terzake van Eis nr. 1: Schending van de burgerlijke en politieke rechten (buitengerechtelijke executies, massamoord, marteling, verdwijningen, moordaanslagen, bomaanslagen en beschietingen en deportaties)
  • Hoorzitting: Eisers en getuigen terzake van Eis nr. 1

Middagsessie

  • Voortzetting van de hoorzitting terzake van Eis nr. 1

22 maart 2007 (tweede dag)

Ochtendsessie

  • Voortzetting van de hoorzitting terzake van Eis nr. 1

Middagsessie

  • Voorlezing van de akte van beschuldiging terzake van Eis nr. 2: Schending van de economische, sociale en politieke rechten van het volk onder de neoliberale globalisering waaronder schending van de economische soevereiniteit en het nationaal erfgoed, de economische plundering door buitenlandse en lokale uitbuiters, verdachte leningen, bureaucratische corruptie, uitbuiting van vrouwen, schending van de rechten van het kind, uitbuiting van de inheemse volkeren en vernietiging van het milieu.
  • Hoorzitting: Eisers en getuigen terzake van Eis nr. 2

23 maart 2007 (derde dag)

Ochtendsessie

  • Voortzetting van de hoorzitting terzake van Eis nr. 2 (90 minuten)
  • Voorlezing van de akte van beschuldiging terzake van Eis nr. 3: Schending van de nationale soevereiniteit en het recht van het volk op zelfbeschikking onder auspiciën van de politiek van de VS van globale oorlog tegen het terrorisme (schending van de soevereiniteit van de Filippijnen en de territoriale integriteit door ongelijke gedragen, de misdaden van militaire interventie door de VS, de politiek van totale oorlog, het plaatsen op ‘terroristenlijsten’ van revolutionaire krachten en sabotage van de vredesonderhandelingen).
  • Hoorzitting: Eisers en getuigen terzake van Eis nr. 3

Middagsessie

  • Voortzetting van de hoorzitting terzake van Eis nr. 3
  • Samenvatting van de Eisen door de procureurs

24 maart 2007 (vierde dag)

  • Dag van beraadslaging voor de rechters
  • Dag van Internationale Solidariteit voor de Filippijnen:
  • 14:00-17:00 Uitwisseling van informatie over de situatie in de Filippijnen
  • 17:00-18:00 Avondmaaltijd
  • 18:00-22:00 Culturele Avond

25 maart 2007 (vijfde dag)

  • 15:00-16:00: Voorlezing van het vonnis
  • 16:00-17:00: Sluiting van de ‘PPT Second Session on the Philippines’
  • 17:00-19:00: Diner en Cocktails

Wim Vugts plant grassprieten op Filippijnen

door JORDY BOSCHMAN

WAPENVELD - Om geld te verdienen voor zijn familie en project is hij voor een half jaar neergestreken in Wapenveld. Dertien jaar geleden vertrok hij uit Nederland en begon een nieuw bestaan op de Filippijnen.

Wim Vugts past op de Filippijnen een ongebruikelijke, maar wel heel succesvolle methode toe op zijn boerderij. Hij plant het gras inplaats van het te zaaien, waardoor het sneller groeit.

foto: fam. Vugts

Nu wil hij laten zien dat het met de mensenrechten op de Filippijnen slecht is gesteld.

Wim Vugts (56), een geboren Nederlander die zijn thuis heeft gevonden in Bicol op de Filippijnen. Op uitnodiging van een bisschop vertrok hij in mei 1994 naar Zuidoost-Azië. Hij hoefde er niet lang over te denken. Vugts zou zijn leven voort gaan zetten op de Filippijnen. Daar ontmoette hij zijn vrouw en nu doet hij daar mee aan het Farmer-project voor boeren. Zijn werkwijze, het planten van gras met een hoog proteïnegehalte, is een voorbeeld voor de regio. Die neemt nu geleidelijk zijn methode over.

Juist het werken op plaatsen waar mensen de westerse rijkdom niet kennen, is voor hem een verademing. ‘Het is een deel van mijn menszijn. Ik ben er gelukkig.’ Op de Filippijnen is de situatie er het afgelopen jaar echter niet stabieler op geworden. ‘De regering van Gloria Macapagal-Arroyo wil de guerrilla wegwerken. Iedereen die kritiek heeft op de regering schieten ze dood.’

Hij maakte het gevaar van dichtbij mee. In augustus werd een Farmer-lid doodgeschoten. ‘Tien militairen kwamen zijn huis binnen en namen hem mee naar een rivier. Mensen hoorden zes schoten. Even later zagen ze hem dood langs de rivier liggen.’

Volgens Vugts zijn er nu al achthonderd mensen gedood. ‘De regering moet opstappen, zij is verantwoordelijk. Ik moet hier over spreken, want het is een grof onrecht.’ Toch kijkt hij ernaar uit in april Nederland na een half jaar weer in te ruilen voor de eilanden-republiek in Zuidoost-Azië en terug te keren naar zijn gezin.

Tijdens zijn bezoek aan Nederland wil hij de ogen van de westerse wereld openen voor de situatie op de Filippijnen. Zo heeft hij de afgelopen maanden al verschillende acties gevoerd. Een eye-opener voor de boeren op de Filippijnen wil hij zichzelf niet noemen, maar feit is dat hij velen heeft laten zien hoe ze succesvol een boerenbedrijf kunnen runnen. Vugts: ‘Onze boerderij is nu een modelboerderij voor een universiteit in Tokio.’

Gras

En het begon allemaal met het planten van gras. ‘Door gras te planten in plaats van te zaaien houden de wortels water vast. Daardoor groeit het snel in droge periodes en dat zorgt er weer voor dat geiten en koeien genoeg te eten hebben’. Zo omschrijft Vugts zijn revolutionaire werkmethode op de Filippijnen. ‘Het is niet mijn idee hoor. Het wordt al lang gedaan, maar onder arme boeren is het nog niet toegepast.’

Inmiddels zien de omwonende boeren hoe succesvol de modelboerderij is en nemen ze de methode over. ‘Maar de meeste boeren houden nog vast aan oude landbouw-gewoontes. Ze kijken de kat uit de boom en geloven pas dat het werkt wanneer ze het gezien hebben.’ Dat de boeren zijn methode overnemen, doet hem goed. ‘Maar er wordt veel te kleinschalig geplant, alsof de maag van een koe de maag van een schildpad is.’

Vanuit Nederland wordt het Farmer-project ondersteund door Magsasaka, wat het Filippijnse woord is voor boer. Een vriendengroep van Vugts probeert door middel van acties en giften hem financieel bij te staan. ‘We hebben geprobeerd een landelijke subsidie te krijgen. We hopen over een maand uitsluitsel te krijgen’, zegt Hennie Halfwerk, lid van Magsasaka. Vugts voelt zich er door gesterkt. ‘Een steungroep in Nederland is een enorme stimulans.’

Bron: Vugts plant grassprieten op Filipijnen http://www.destentor.nl/veluwenoord/article1002551.ece


Uw bijdrage voor het slagen van dit project is meer dan welkom!
Gironummer: 5144164 t.n.v. FARMER te Wapenveld.
***