Warm new year greetings from the Philippines to the NFS from...

...COMMUNITY PRIMARY HEALTH CARE WISHES YOU A LIBERATING NEW YEAR

Dearest friends,

As 2006 comes to a close, a year full of challenges as the country reeled from political killings, the Charter change issue, a series of man-made and natural disasters leaving behind a trail of destruction on our hapless people. But the indomitable spirit of the Filipino people lives the people rising up to pick up the pieces again, delivering assistance to their disaster-struck fellowmen and thwarting the Charter change campaign.

With the coming New Year, this is hoped to steadily set course an emboldened, vigilant and united citizenry that shall set sail on to a better tomorrow... peace, justice and quality life for the Filipino people.

Merry Christmas and a liberating New Year!

CPHC-SOCSKSARGENDS Staff


...KMU WISHES YOU A MEANINGFULL CHRISTMAS AND A HAPPY NEW YEAR

May 2007 bring you a good health, happy moments, fruitfull experiences in the workers struggle and advancements toward a just society.

We wish you all the best!

Elmer C. Labog
KMU Chairperson


...NIEUWJAARSGROET NFS

Met de gezondheidsorganisatie CPHC, de vakbond KMU, de vrouwenorganisatie “Gabriela” en vele andere Filippijnse organisaties wenst de NFS u een gezond en gelukkig 2007 toe.

Laten we in het nieuwe jaar nog meer blijk geven van internationale solidariteit door samen te werken aan een vreugdevolle toekomst zonder onderdrukking.


Financiële steun van de NFS aan basisgezondheidszorg op de Filippijnen

In 2006 gaf de NFS financiële steun aan de basisgezondheidsorganisatie “Community Primary Health Care - de CPHC”. Door publieksgerichte activiteiten hadden we 10.000 euro opgehaald t.b.v. het basisgezondheidsprogramma voor 16 gemeenschappen in de provinciën Noord- en Zuid Cotabato, Sultan Kudarat en Sarangani.

Onder de hoede van de Katholieke kerk is in 1977 een gezondheidsprogramma gestart. Het programma heeft zich sinds 1983 verzelfstandigd en is ontwikkeld tot een volwaardig eerstelijns basisgezondheidsprogramma. Op basis van de opgedane ervaringen en aanvragen is het programma uitgebreid en wil men dat meer mensen in een groter werkgebied hun voordeel hier mee opdoen.

Het programma richt zich op volkeren en groepen mensen, die overwegend afgelegen en in bergachtige streken wonen, waar de overheid niet reageert op de meest elementaire noden van haar eigen bevolking. Bij deze groep mensen ontbreekt het vaak aan de basisprincipes van gezondheid (hygiëne, voeding e.a.) en aan de financiële middelen om medische hulp te bekostigen.

De inkomsten zijn zeer laag en dienovereenkomstig zijn de meest voorkomende ziekten gerelateerd aan ondervoeding. Het leven is extreem zwaar en in veel gebieden kan men amper een maaltijd per dag nuttigen. Er komt ondervoeding tot in de 3e graad voor, hetgeen de mensen zeer kwetsbaar maakt voor o.a malaria en tuberculose.

Het behoort tot de basisgedachten van de Primary Health Care, dat je de mensen goed moet voorlichten en dat je mensen uit de bevolking traint om de medische zorg op zich te nemen. Deze mensen moeten een goede basistraining krijgen en worden uitgerust met de basisinstrumenten.

Tevens wil men niet slechts curatief, maar ook preventief bezig zijn door voorlichting over voeding en begeleiding bij de teelt van groenten en herbebossing. Het programma wil de mensen informeren over het belang van een juiste voeding, hygiëne en omgeving.

Met de omgeving doelt men hier op het alarmerende effect van de ontbossing. Men wil samen met de mensen op weg gaan om de problemen ook daadwerkelijk aan te pakken. Hiertoe moeten er gebouwen komen en groententuinen, boomkwekerijen en veilige drinkwatervoorzieningen worden opgestart.

De (hoofd) project componenten zijn:

U kunt nog steeds helpen door geld te storten op: Giro 81 18 425 tnv Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging te Almere onder vermelding van ‘GEZONDHEIDSZORG’.