Verhef uw stem tegen de schendingen van de mensenrechten in de Filippijnen

Steun de beweging voor maatschappelijke verandering

10 december 2006 - Verklaring van Rice and Rights

Ter gelegenheid van de 58-ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties richten wij als ‘Rice and Rights’ ons tot onze Filippijnse en Nederlandse vrienden vanwege de alarmerende mensenrechtensituatie in de Filippijnen.

Wij willen uw aandacht vragen voor de ongebreidelde schendingen van mensenrechten, in het bijzonder de buitengerechtelijke moorden, onder het Arroyo-regime waarbij al meer dan 780 slachtoffers zijn gevallen. De meeste slachtoffers waren mensen die zich inzetten voor maatschappelijke veranderingen in reactie op de armoede en de dagelijkse ontberingen die het Filippijnse volk door onjuist beleid en corruptie van opeenvolgende Filippijnse overheden moet ondergaan. De slachtoffers zijn afkomstig uit allerlei rangen en standen: boeren, arbeiders, artsen, rechters, leraren, studenten, priesters, pastoors, bisschoppen, enz.

Artikel 3 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zegt: “Een ieder heeft recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon.” Dit recht wordt straffeloos geschonden. Geen van de daders is gestraft, wat aantoont, dat de overheid deze moorden steunt en vastbesloten is deze misdaden af te dekken.

Artikel 25 van de Verklaring zegt: “Een ieder heeft recht op een levensstandaard die hoog genoeg is voor de gezondheid en het welzijn van zichzelf en zijn gezin, waaronder begrepen voeding, kleding, huisvesting, medische zorg en de noodzakelijke sociale diensten; alsmede het recht op voorziening in geval van werkloosheid, ziekte, invaliditeit, overlijden van de echtgenoot, ouderdom of ander gemis aan bestaansmiddelen, ontstaan ten gevolge van omstandigheden onafhankelijk van zijn wil.” Wij hebben dit artikel gekozen, omdat de immense armoede die het Filippijnse volk ondergaat, het resultaat is van de onderontwikkeling van het land die is toe te schrijven aan het ruïneuze beleid van de opeenvolgende overheden. Dit is de reden, dat 8 miljoen Filippino's buiten hun land wonen, op zoek naar een beter leven. Zij werken heel hard, ervaren de problemen van het wonen in een vreemd land en leven vaak lang gescheiden van hun familie.

De Arroyo-regering maakt zich schuldig aan twee misdaden: ten eerste, aan het verergeren van het economisch lijden van het volk; en ten tweede, aan het vervolgen en doden van mensen die een betere regering willen.

Wij van ‘Rice and Rights’ hebben op ons genomen deel te nemen aan het ondersteunen van de mensen die werken aan sociale veranderingen in de Filippijnen. Wij veroordelen de regering van Arroyo vanwege de misdaden tegen het Filippijnse volk. Wij vragen de steun van landgenoten en Nederlandse vrienden om zich uit te spreken en mee te werken aan het stoppen van de mensenrechtenschendingen in de Filippijnen.


Kom luisteren naar de verhalen van Dr. Chandu Claver en Mevr. Linda Cadapan

Beiden dragen zij de pijn van het verlies van hun geliefde. Beiden delen zij het verlangen naar gerechtigheid. Dr. Chandu Claver verloor zijn vrouw Alyce Omengan Claver, 42 jaar oud, lid van Bayan Muna. Op 31 juli 2006 werd zij vermoord. Mevr. Linda Cadapan zoekt naar haar vermiste dochter Sherlyn Cadapan, 28 jaar oud, ex-studente aan de Universiteit van de Filippijnen. Zij is op 26 juni ontvoerd en wordt nog steeds vermist.

foto links: Alyce Omengan Claver

Veel artsen verlaten de Filippijnen om te gaan werken in het Westen. Om meer kans te maken op de arbeidsmarkt laten zij zich omscholen tot verplegers. Dr. Chandu heeft echter gekozen om dokter te zijn voor de armen in zijn vaderland. Zijn geboortegrond en werkgebied zijn gelegen in het hoge noorden onder de inheemse bevolking in Bontoc. Ter plaatse is hij tevens de voorzitter van de Bayan Muna afdeling. Onvermoeibaar spant hij zich in voor de mensenrechten.

Wij hopen dat u in de gelegenheid bent om Dr. Chandu Claver en Mevr. Linda Cadapan te ontmoeten op:

dinsdag 19 december 2006 - De Wittenkade 111 te Amsterdam - 19 tot 21 uur

Voor meer informatie: Maitet Ledesma - Rice & Rights coördinator (06-14659558).


Politie valt Filippijnse slotkloosters binnen

MANILLA (RKnieuws.net) - Karmeliet Gilbert Billena, woordvoerder van de commissie Justitia et Pax in de Filippijnen, meldt dat de politie onlangs op brutale wijze twee slotkloosters binnenviel op zoek naar een marxistische leider.

Het toont volgens hem de straffeloosheid aan waarmee de politie te werk gaat. “Worden slotzusters al zo brutaal behandeld, hoe erg is het dan niet gesteld met de gewone Filippino's?” aldus de broeder.


Help de slachtoffers van de natuurrampen

Brief van Satur Ocampo, 3 december 2006

Beste Vrienden,

De mensen in Bigol hebben uw hulp hard nodig. De super-tyfoon Reming heeft de regio in dood en verderf gestort. Tenminste duizend mensen vonden de dood en nog vele duizenden zijn vermist. Volgens de berichten verblijven tienduizenden mensen nu in evacuatie-centra, omdat Reming zo'n 120.000 huizen heeft vernietigd. Door de storm veroorzaakte modderstromen hebben verschillende steden overspoeld.

Het is weer tijd voor een nieuwe Bayanihan ng Mamamayan. Daarom is een multi-sectorale werkgroep TABANG BIKOL (Help Bigol) gevormd om de hulp op gang te brengen.

Wij van Bayan Muna en ander organisaties en instellingen in de werkgroep, roepen u op om de getroffen mensen in Bigol met geld en goederen te helpen.

Daartoe hebben wij onze kantoren in het Huis van Volksvertegenwoordigers geopend voor de inzameling van uw bijdragen in de vorm van voedsel zoals conserven, gedroogde vis, koffie, suiker, rijst, medicijnen, kleding, water en waterzuiveringstabletten en tijdelijke onderkomens als tenten.

Wij zien ook uit naar geldelijke bijdragen voor de aanschaf van bovengenoemde materialen en ter financiering van de reddingsoperatie.

TABANG BIKOL kent de wegen om al uw bijdragen naar de meest behoeftige gebieden te brengen, vooral naar grote populaties van arme boeren, vissers, arbeiders en andere arme streken. De eerste golf van TABANG BIKOL is van 16 - 18 december 2006 in Bicolandia.

Voor inlichtingen over TABANG BIKOL kunt u terecht bij Yvonne Luna, Tel. 951-1027 of 0917-5308925 en Abby Fulgueras, Tel. 931-5911 of (0921) 6628718.

Nu moeten alle Filippino's samenkomen om hun getroffen landgenoten te helpen. Onze persoonlijke en gezamenlijke bijdragen zullen in heel Bigol de hoop op een betere toekomst weer doen herleven.

In dienst van het volk verblijvend,

(sgd) Satur C. Ocampo
President and Partylist Representative

U kunt ook helpen door geld te storten op:
Giro 81 18 425 tnv Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging te Almere
onder vermelding van ‘slachtoffers Bigol’

Suggesties voor de Medische en Hulp Missie

Een pakket goed voor een gezin van zes personen bestaat uit het volgende:

Hoeveelheid

Andere benodigdheden:

We zetten ook een medische ploeg op. Vrijwillige artsen zijn zeer welkom. We hebben de volgende medicijnen nodig.