Filippijnse vakbond KMU dient klacht in bij Internationale Arbeidsorganisatie

De Filippijnse vakbondskoepel Kilusang Mayo Uno (KMU) diende vorige week een klacht in bij de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) in Geneve.

De klacht is gericht tegen de Filippijnse regering en gaat over de moorden op 64 leiders, leden en supporters van vakbonden.

Naast de moorden bevat de klacht andere schendingen van de mensenrechten, zoals ontvoeringen, intimidatie, militarisering van werkplaatsen en illegale arrestaties. De klacht zal behandeld worden door het Comité over de Vrijheid van Vereniging van de IAO.

De lezing van de klacht maakt zeer goed duidelijk dat de Filippijnse regering een klimaat creëert die de organisatie van vakbonden sterk tegenwerkt. Dit is in strijd met de Conventies over de vrijheid van vereniging en over het recht op organisatie en collectieve onderhandelingen (conventies nr. 87 en nr. 98).

De meest gekende moordpartij die in de klacht geciteerd wordt, is het Hacienda Luicita-bloedbad, waar zeven mensen werden doodgeschoten tijdens het uiteendrijven van het stakingspiket. Verder worden ook de moorden vernoemd van Diosdado Fortuna, voorzitter van de vakbond van Nestlé Cabuyao, Ricardo Ramos, voorzitter van de vakbond van de Central Azucarera de Tarlac en Edwin Barganento, Mario Fernandez en Manual Batolina, leiders van de National Federation of Sugar Workers (NFSW-KMU).

KMU Secretaris-generaal Joel Maglunsod verklaarde bij het indienen van de klacht dat er een zeer sterke toename van schendingen van mensenrechten en vakbondsrechten is sinds Gloria Macapagal-Arroyo aan de macht kwam. “64 leiders, leden en supporters van vakbonden werden vermoord, de meeste van hen waren lid van de KMU. Deze 64 zijn maar een fractie van de 750 politieke moorden gedurende de presidentsperiode van Gloria Macapagal-Arroyo.”

“Wij geloven dat de schendingen een bewuste politiek zijn, om te voorkomen dat werknemers opkomen voor hun rechten en strijden voor hogere lonen en betere levensvoorwaarden. We hopen dat we door internationale druk de schendingen van mensenrechten en vakbondsrechten kunnen doen stoppen en Arroyo's valse ‘bezorgdheid voor mensenrechten’ kunnen ontmaskeren,” aldus Maglunsod.

Op de website van de KMU is de volledige verklaring te vinden en de mogelijkheid deze te ondertekenen als persoon of beter namens uw organisatie: www.kilusangmayouno.org


PvdA kamerleden stellen Kamervragen aan ministers

Vragen van de leden Tjon A Ten en Koenders (beiden PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over de politieke situatie in de Filippijnen.

Wederom zijn er de afgelopen periode kamervragen gesteld over de verslechterende situatie op de Filippijnen. Wij houden u op de hoogte van de antwoorden.

  1. Heeft u kennis genomen van de tijdens de 115e zitting van de Inter-Parliamentary Union (IPU) aangenomen resolutie met de oproep tot vrijlating van parlementariër Crispin Beltran, die zonder deugdelijk arrestatiebevel gearresteerd is en al meer dan zeven maanden op arbitraire gronden gevangen wordt gehouden?

  2. Welke bilaterale en multilaterale stappen acht u in deze effectief om te ondernemen?

  3. Bent u het ermee eens dat de Filippijnse overheid een ‘klimaat van straffeloosheid’ heeft gecreëerd, waarbinnen leger en politie ongestraft methodes ter bestrijding van critici kunnen toepassen die vanuit democratisch oogpunt ontoelaatbaar zijn? Hoe beoordeelt u meer in het algemeen de democratische ontwikkelingen in de Filippijnen?

  4. Kunt u aangeven welke stappen zijn gezet tegen de achtergrond van de bijna dagelijkse rapportages over moorden op politieke activisten, verdwijningen en andere mensenrechtenschendingen en welke vervolgstappen u van plan bent te nemen tegen al deze mensenrechtenschendingen? Hoe beoordeelt u de door de (oppositie)-groeperingen gepleegde mensenrechtenschendingen?