Situatie op de Filippijnen bereikt zoveelste dieptepunt

Bisschop Ramento door messteken om het leven gebracht

Afgelopen dinsdag ontvingen wij het bericht dat bisschop Ramento door messteken om het leven is gekomen. De autoriteiten willen doen geloven dat het hier gaat om een roofmoord. Maar wie bisschop Ramento kent, weet beter.

In de afgelopen periode nam de staatsterreur op de Filippijnen explosief toe. Progressieve politici, journalisten, vakbondskaders etc. zijn hun leven niet meer zeker. Honderden mensen hebben inmiddels het leven gelaten, omdat zij opkwamen voor de naleving van mensenrechten en voor een eerlijkere verdeling van de rijkdom. De Filippijnen zijn niet arm. De grond zit vol grondstoffen zoals koper. De Filippijnse bevolking profiteert hier niet van. In plaats daarvan is er een constante verarming gaande onder de Filippijnse bevolking. Tegelijkertijd plunderen westerse bedrijven het land. Winsten uit industrie en mijnbouw vloeien belastingvrij terug naar deze bedrijven. Dit onder goedkeuring van een kleine Filippijnse kliek, die profiteert van deze onrechtvaardigheid. President Arroyo is een van hen. Zij zet de deuren open voor militaire inmenging vanuit de VS en zorgt er voor dat westerse bedrijven hun winsten kunnen maximaliseren. Protest en verzet wordt met harde hand onderdrukt door oorlogsvoering tegen de bevolking en inzet van doodseskaders.

Bisschop Ramento stond bekend als de bisschop van de arme arbeiders en boeren. Hij maakte zich sterk voor naleving van de mensenrechten in zijn land. Hij werd al tijden met de dood bedreigd. Maar ondanks deze doodsbedreigingen weigerde bisschop Ramento te zwijgen over de misstanden in zijn land.

Zondag 8 oktober 2006 wordt voor bisschop Ramento een herdenkingsdienst gehouden

De aartsbisschop van de Oud-Katholieke Kerk, Joris A.O.L. Vercammen biedt plaats aan de herdenkingsdienst als eerbetoon aan bisschop Alberto Ramento en alle andere slachtoffers van buitengerechtelijke executies. (lees verder op http://www.okkn.nl/?b=505)

De dienst wordt gehouden op 8 oktober 2006 om 15.00 uur in de Ste. Gertrudis Kathedraal van de Oud Katholieke Kerk aan het Willemsplantsoen 2 te Utrecht.
(Loop in Hoog Catherijne richting Albert Heijn, de trap naar beneden, steek over naar Rijnkade, steek weg over en ga naar rechts)


Campagne “Stop the Killings” groeit gestaag

Het aantal initiatieven rond de “Stop the Killings”-campagne in de Filippijnen groeit gestadig en krijgt ook steeds meer aandacht in het buitenland. Vertegenwoordigers van volksorganisaties proberen ondermeer de mensenrechtensituatie onder de aandacht te brengen van de Verenigde Naties. Kinderen, vrienden, familie en overlevenden van mensenrechtenschendingen hebben zich georganiseerd om gerechtigheid voor de slachtoffers te verkrijgen.


De Filippijnen lijken af te glijden naar een staat van beleg-situatie

De Filippijnen lijken steeds verder af te glijden naar een totalitaire staat. Een aantal decreten die herroepen werden na de val van Marcos of onlangs nog door het Hooggerechtshof ongrondwettig verklaard waren, zijn weer geïntroduceerd. Met 21 generaals in de regering en topposities in de burgerlijke bureaucratie, is de overgang naar een militaire junta nog slechts een kleine stap.


De druk op de media tot zelfcensuur neemt toe

Op 21 september 1972 kondigde de toenmalige President Ferdinand Marcos de staat van beleg af en plaatste de ganse pers onder directe censuur. De huidige president gaat dezelfde weg op, zij het met een meer subtiele aanpak van perscensuur. Zo worden bijvoorbeeld kritische journalisten aangeklaagd wegens laster.


Bron: de berichten zijn gedeeltelijk overgenomen van de Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel