Samen praten samen eten

In de vijf jaren dat Gloria Macapagal Arroyo door verkiezingsfraude president is van de Filippijnen zijn er meer dan

Deze gegevens komen van KARAPATAN (Alliantie ter Bevordering van de Mensenrechten in de Filippijnen). In juni is er een onderzoek gedaan naar moordaanslagen op juristen en advocaten in de Filippijnen door de stichting Advocaten voor Advocaten. Hun gastheer in de Filippijnen was de stichting CODAL (Raad voor Verdediging van Vrijheden).

Op 16 september zal van elk van die organisaties een vertegenwoordiger vertellen over hun ervaringen en bevindingen in een forum over de mensenrechten situatie op de Filippijnen. U wordt bij deze van harte uitgenodigd om aan dit forum deel te nemen en een hapje mee te eten. Graag wel een berichtje, zodat we voor het eten rekening met u kunnen houden, aan: nfs@enefes.demon.nl

RICE EN RIGHTS NODIGT U UIT VOOR:

“Een Diner Forum over de Mensenrechten in de Filippijnen”

Sprekers:

Mw. Marie Hilao-Enriquez
Secretaris-General, KARAPATAN
(Alliantie ter Bevordering van de Mensenrechten in de Filippijnen)

Mr. Gerrard Boot
Bestuurslid, Stichting Advocaten voor Advocaten
(deelnemer aan de internationale missie van advocaten en rechter)

Mr. Edre Olalia
Convenor, CODAL
(Raad voor Verdediging van Vrijheden)

16 september 2006, 18.00-20.00 uur
Migrante Grote Zaal
Keizersgracht 132, Amsterdam
(Vanaf CS tram 13 of 17 tot halte Westerkerk)

Toegangsprijs: 5,00 euro / 2,50 euro voor jongeren


Repressie en Staatsterreur

De mensenrechten situatie in de Filippijnen kan men afleiden uit het willekeurig gebruik van repressie en staatsterreur van een door schandalen achtervolgde president die in het aangezicht van de toenemende ontevredenheid van het volk geen middel schuwt om aan de macht te blijven. Gloria Macapagal Arroyo is de grootste medestander van Bush in de ‘oorlog tegen het terrorisme’, maar in eigen land dreigt iedereen vermoord te worden door een doodseskader als hij of zij het niet eens is met haar beleid. Maar ze komt steeds meer alleen te staan. Invloedrijke instellingen blijven niet langer zwijgen. Een internationale paria wordt ze.


Wereldraad van Kerken wil een eind aan het moorden in de Filippijnen

Genève, 5 september 2006

Het Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken (WRK) heeft vandaag zijn veroordeling uitgesproken over de extrajudiciële executies in de Filippijnen en de Filippijnse regering opgeroepen de in het land straffeloos opererende ‘doodseskaders’, particuliere milities en para-militaire eenheden te ontbinden.

Het Centraal Comité, van 30 augustus tot 6 september 2006 in vergadering bijeen te Genève, Zwitserland, vecht aan, dat het concept van “de wereldwijde oorlog tegen het terrorisme” het schenden van de mensenrechten in de Filippijnen zou kunnen rechtvaardigen.

Het Centraal Comité neemt ter kennis hoe de legitimiteit van de in 2001 verkozen regering, aangevoerd door President Gloria Macapagal Arroyo, steeds meer ter discussie staat. Onder het mom van ‘oorlog tegen het terrorisme’ en een ongekende nadruk op binnenlandse veiligheid zijn de Filippijnen ‘alarmerend gemilitariseerd’.

Van alle kanten en ook vanuit de kerken roept men om het aftreden van de President. Het Centraal Comité kwam ter ore, dat beloften tot hervorming niet zijn nagekomen en dat de politieke macht nog steeds in handen is van een door het leger gesteunde heersende elite.

Sedert 2001 zijn er in de Filippijnen meer dan 740 met en voor de armen werkende mensen omgebracht in extrajudiciële executies. Daaronder bevinden zich journalisten, juristen, leiders van volksorganisaties, mensenrechten activisten en 21 kerkmensen waaronder negen geestelijken.

Door het leger bewapende paramilitaire bendes en zelfs eenheden van het leger en de politie zijn betrokken bij deze moorden.

De afgelopen twaalf maanden is de situatie aanmerkelijk verslechterd, zegt het Centraal Comité in zijn verklaring. Om de dag vindt er wel ergens een extrajudiciële executie plaats. De regering heeft de militaire operaties tegen de opstandelingen opgevoerd, maar dat leidt slechts tot nog meer doden onder de burgerbevolking.

Het Centraal Comité roept de Filippijnse regering op, elke bij extrajudiciële executies betrokken militair ter verantwoording te roepen, het leger op te dragen kerken en kerkmensen niet langer te brandmerken als ‘vijanden van de staat’ en in het binnenlandse veiligheidsbeleid onderscheid te maken tussen combattanten en non-combattanten in de huidige campagne tegen de opstandelingen.

Het Centraal Comité condoleert de families van de slachtoffers van de moorden, prijst de Filippijnse Kerken en de Nationale Raad van Kerken in de Filippijnen “voor hun moedig werk met en voor de armen in het aangezicht van gewelddadige tegenwerking” en verzekert de Filippijnse Kerken van hun blijvende steun.

Het Centraal Comité verzoekt de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties en het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten de zaak van de extrajudiciële executies in de Filippijnen op te nemen.

De volledige tekst “Statement on extrajudicial killings in the Philippines” is te lezen op: >>>

Meer informatie over het Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken: >>>