RICE & RIGHTS opgericht

Afgelopen zaterdag 1 juli is RICE & RIGHTS opgericht - beweging ter verdediging van de mensenrechten en burgerlijke vrijheden van het Filippijnse Volk.

Rice & Rights, want deze staan model voor de basisvoorwaarden voor een menselijk en maatschappelijk bestaan. Zonder eten gaat de mens dood en zonder rechten kan de mens als maatschappelijk wezen niet bestaan.

In de Filippijnen leeft 84% van de mensen op of onder de armoedegrens. Het gebrek aan recht op menselijke arbeidsvoorwaarden en een rechtvaardig loon, stort de overgrote meerderheid van de Filippino's in ellende. De logica is duidelijk, wanneer de mens met werken genoeg kan verdienen om te leven, schept dat tegelijk de voorwaarden voor het effectueren van zijn rechten.

In de Filippijnen strijden de mensen voor betere arbeidsvoorwaarden, maar daarbij stuiten ze op het geweld van een fascistisch regiem dat er alleen op uit is zichzelf te verrijken door vriendjespolitiek, corruptie, liegen, stelen, bedriegen zoveel als maar mogelijk, zoals Senator Madrigal het uitdrukte.

Gerard Boot en Judith Lichtenberg (zie foto), van de Stichting ‘Advocaten voor Advocaten’ gaven als eersten hun bijdrage. Zij kwamen recent terug van een ‘fact finding mission’ naar de Filippijnen. Zij vonden een aandachtig gehoor. Hun rapport verschijnt deze maand, en ze zijn de 19e en 25e, van 10 - 11 uur voor de VPRO radio.

De Filippijnse senator Maria Ana ‘Jamby’ Madrigal, die eind juni de Filippijnse gemeenschap in Nederland bezocht, sprak een videoboodschap uit voor ‘Rice & Rights’. Na de film “Mensenrechten onder Vuur”, werd het muzikaal intermezzo verzorgd door Jun, Chico en Girlie. De solidariteitsmaaltijd werd voorafgegaan met een paar korte woorden van vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties.

De oprichtingsvergadering van Rice & Rights was druk bezocht. De beweging mag zich zoal verheugen in de steun van Ds Hans Visser, de Katholieke Vrouwenorganisatie (KVO) en het Nederlands Centrum voor Inheemse Volkeren (NCIV). We willen ook u uitnodigen mee te doen! Stuur een mail aan nfs@enefes.demon.nl met vermelding “steun aan Rice & Rights”.

Rice & Rights, heeft een website die voornamelijk gericht is op het Nederlandse publiek. Er is al heel wat informatie over de situatie van de advocaten op de Filippijnen. De toespraak van Senator ‘Jamby’ Madrigal is vertaald en haar boodschap voor de oprichtingsvergadering kunt u daar beluisteren. Naast de overige artikelen willen we evenzeer wijzen op het ontroerende verhaal over de moord op het journalistenechtpaar George en Maricel van de Italiaans-Amerikaanse missionaris Fr. Peter Geremia.

De websites van Rice & Rights zijn:

http://web.mac.com/rice.rights (meest Nederlands)
en http://www.pinas.net (meest Engels)


Golf van moorden op advocaten op de Filippijnen

Op de oprichtingsvergadering van Rice & Rights, op 1 juli j.l. werd ook een bijdrage geleverd door ‘Advocaten voor advocaten’. Hun verhaal staat ook op
http://www.advocatenvooradvocaten.nl/advocatenblad.html

Ooit waren er minstens 500 mensenrechtenadvocaten werkzaam op de Filippijnen. Volgens de Filippijnse advocaat Edre Olalia, vice-president van de International Association of People's Lawyers (IAPL) en lid van de organisatie CODAL (Committee for the Defense of Lawyers), telt het land met haar 75 miljoen inwoners nu nog maar een vijftigtal mensenrechtenadvocaten. De reden hiervoor is grimmig: tegenwoordig is het levensgevaarlijk om op de Filippijnen als advocaat voor mensenrechten op te komen. Olalia, die de maand december in Nederland doorbracht om de situatie op de Filippijnen onder de aandacht te brengen, sprak in restaurant De Waag in Amsterdam met Stichting Advocaten voor Advocaten en Advocaten zonder Grenzen over de benarde positie waarin Filippijnse advocaten in zijn land verkeren. Lees verder op...

http://web.mac.com/rice.rights/iWeb/rr/Nieuws/Nieuws.html
(klik daar op: Golf van moorden op advocaten op de Filippijnen - dinsdag 4 juli 2006)


Toespraak van Senator Madrigal

Senator ‘Jamby’ Madrigal bezocht Filippijnse gemeenschap in Amsterdam

Senator Maria Ana ‘Jamby’ Madrigal van de oppositie aanvaardde een uitnodiging om haar opvattingen te delen met Filippino's en hun Nederlandse vrienden van de ‘Rice and Rights’ campagne ter verdediging van de mensenrechten en burgerlijke vrijheden in de Filippijnen.

Ze deed dat als senator en als vredesactivist die gelooft, dat een politieke en vreedzame regeling nog steeds de beste manier is om contact te leggen met de zogenaamde opstandige beweging.

“Vrede en vooruitgang kunnen niet bereikt worden met geweren”, zei ze.

De senator kwam naar Nederland vanuit Geneve waar zij bewijzen aandroeg over de verslechtering van de mensenrechtensituatie bij de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. Lees verder op...

http://web.mac.com/rice.rights/iWeb/rr/Nieuws/Nieuws.html
(klik daar op: Toespraak van Senator Madrigal - maandag 26 juni 2006)


George en Maricel: Verenigd in liefde, toewijding en dood

door Fr. Peter Geremia
vrijdag, 30 juni 2006

Fr. Peter Geremia, PIME, is een Italiaans-Amerikaanse missionaris die sedert 1977 in Mindanao werkte. In 1985 beraamde een rechtse knokploeg een aanslag op Fr. Peter maar het was zijn vriend, Fr. Tulio Favali, die het slachtoffer werd. De naam van Fr. Peter verscheen op zwarte lijsten die rondgaan. De stoffelijke resten van het Vigo paar zal op vrijdag 30 juni, van hun huis in Apa Sandawa Homes II vervoerd worden naar de Kidapawan Kathedraal gym. De begrafenis is op zaterdag in het Kidapawan Memoriaal Park na de mis van 7 uur.

KIDAPAWAN CITY (MindaNews/29 juni 2006) - George en Maricel kwamen op 19 juni 2006 nog bij me op visite, net voor ze werden vermoord. Natuurlijk hadden ze er toen geen idee van dat ze zo gewelddadig aan hun eind zouden komen. Ze hadden het zelfs niet over bedreigingen of problemen. Ze hadden het over hun persoonlijke dingen en over hun gezin. Het was een soort hernieuwing van hun relatie en hun wezenlijkste dingen.

Na ons lange gesprek gingen ze weg, hand in hand als een verliefd stel. Het leek wel of dit het gelukkigste moment van hun leven was, een top ervaring. Zij liepen zo over van affectie, dat het me verwonderde. Toen ze naar huis reden werden ze doodgeschoten, net als een koppel eenden in de lucht. Lees verder op...

http://web.mac.com/rice.rights/iWeb/rr/Nieuws/Nieuws.html
(klik daar op: George en Maricel, Verenigd in liefde, toewijding en dood - woensdag 5 juli 2006)