Van de redactie

5 mei - de viering van bevrijdingsdag in Nederland. Nederland herdenkt een oorlog die gepaard ging met een bezetting van het land door nazi-Duitsland. Het waren 5 jaren van ongekende repressie en vervolging. Een verlies van miljoenen onschuldige mensen was het gevolg. Maar er was ook verzet tegen de onderdrukkers. Het rode leger en de geallieerde legers vochten op veel fronten tegen het fascisme. Alleen al 20 miljoen Sovjet burgers en militairen lieten het leven voor hun en onze bevrijding. Ook in Nederland werd er verzet gepleegd tegen de bezetter. Het meisje met het rode haar (Hannie Schaft) was een voorbeeld van iemand die het er niet bij liet zitten en zich uit alle macht verzette. Ook zij liet het leven voor onze vrijheid.

Uitbuiting en onderdrukking hielden na de tweede wereldoorlog niet op. We berichtten u reeds over de ontwikkelingen in de Filippijnen. Dagelijks komen er meldingen binnen over schendingen van mensenrechten. De repressie neemt toe.

(Foto: Filippijns Congreslid Satur Ocampo)

De NFS probeert naar vermogen de Filippijnse bevolking te ondersteunen. Hieraan werkt ze op twee fronten. Ten eerste probeert zij richting de Haagse politiek stappen te ondernemen. Door politieke partijen te informeren over het onrecht, worden er kamervragen gesteld en wordt de regering uitgedaagd om een standpunt in te nemen tegen het regime van president Arroyo. Ten tweede probeert zij diverse acties te ondernemen richting de bevolking. Een nieuwsbrief is hier een voorbeeld van.

Herdenk 4 mei, vier de 5e mei en continueer uw bijdrage aan de bevrijding van het Filippijnse volk.


Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken

over de strafvervolging van Filippijnse parlementsleden

  1. Is het juist dat drie journalisten zijn aangeklaagd voor rebellie? Deelt u de mening van de internationale pers dat de vrijheid van meningsuiting in de Filippijnen blijvend onder druk staat? (1) Bent u met mij van mening dat dit onaanvaardbaar is?

  2. Is het juist dat tegen vijf parlementariërs in de Filippijnen strafvervolging wegens rebellie is ingesteld? Bent u met mij van mening dat het hier een politiek meningsverschil betreft dat strafrechtelijk wordt uitgevochten en dat dit een aantasting is van de democratische rechtsstaat? (2)

  3. Bent u bereid hiertegen protest aan te tekenen bij de Filippijnse regering en haar te vragen de burgerlijke vrijheden te waarborgen, met name de strafvervolging tegen politici in te trekken en de pers direct noch indirect te breidelen? Zo ja, op welke wijze? Indien neen, waarom niet?

  4. Is het juist dat dit jaar al negen leden van de Bayan Muna-partij, mensen die tot dezelfde partij behoren als enkele van de aangeklaagde parlementariërs, door onbekenden om het leven zijn gebracht? (3)

  5. Hebt u tevens kennis genomen van de vermissing van vakbondsleider Arturo Macalalag? (4)

  6. Bent u tevens bereid er bij de Filippijnse autoriteiten op aan te dringen de moorden op politieke activisten en de vermissing van de vakbondsleider zo snel mogelijk op te helderen? Indien neen, waarom niet?

Bronnen:

  1. The New York Times, “The Philippines wages a campaign of intimidation against journalists”, 3 april 2006.
  2. Het betreft de parlementsleden Ocampo, Casino, Virado, Mariano en Maza. Zie ook ‘Aanhangsel 1151, vergaderjaar 2005-2006’ ook te downloaden als pdf.
  3. “Two Bayan Muna leaders shot dead in Bicol”, 27 april 2006. Het betreft Jimmy Mirafuentes en Jason Delen. Zie http://www.zumel.com
  4. “Adlo-KMU trade union organizer missing”, 27 april 2006. Zie http://www.zumel.com

De NFS heeft onderstaande brief gestuurd naar Lousewies van der Laan van D'66

Wij ontvingen daar inmiddels een reactie op.

Geachte Mevrouw van der Laan,

Graag stuur ik je de brief van de Filippijnse Congresvrouw Liza Masa die sinds 24 februari al 24 uur van de dag in het Congresgebouw verblijft. Aanleiding vormde de noodtoestand van februari die officieel opgeheven is maar waar van nog steeds repressieve maatregelen van kracht zijn. De progressieve parlementariërs verschuilen zich nog steeds in het parlement uit angst gearresteerd te worden en er blijven berichten binnenstromen over moorden op progressieve basisactivisten.

Enige tijd geleden stelde Harry van Bommel kamervragen waarvan de antwoorden zijn te vinden op http://parlando.sdu.nl/ publicatie 31.03.06 met het nummer 1150. Graag stel ik jou de vraag welke reactie jullie kunnen geven op deze onrechtvaardige situatie, zoals is geschetst in de brief van Liza Masa. Kunnen er mogelijk naar Brits voorbeeld, waar 39 parlementsleden opkomen voor de Batasan 6, zoveel mogelijk parlementariërs gevonden worden ter ondertekening van de oproep?

Liza roept in haar brief op tot jouw deelname in de campagne, jouw solidariteit met het vrouwenrecht tot politieke deelname, en jouw verzet tegen de overtreding van de mensenrechten van haar volk. Jij geeft Liza toch wel de hand in het streven naar vrijheid, democratie en vrede in de Filippijnen en de hele wereld. Graag vernemen we van jou welke kansen / mogelijkheden je ziet om aandacht te vragen voor deze collega parlementariërs in nood.

Antwoord:

Hartelijk dank voor uw brief aan Lousewies van der Laan. Ik heb van haar de portefeuille Buitenlandse Zaken overgenomen dus vandaar dat ik u beantwoord. De situatie in de Filippijnen baart mijn fractie grote zorgen. Ik zal in de Kamer het onderwerp onder de aandacht brengen en ik stuur uw mail door aan mijn collega in het Europese Parlement Sophie in 't Veld,

Hartelijk dank voor uw betrokkenheid,

Fatma Koser Kaya
D66 Tweede Kamerlid