Van de redactie

De onderdrukking op de Filippijnen gaat onverminderd door. Dit ondanks een groeiende tegenbeweging. De NFS ontving van Gabriela's Women's Party een bericht, waarin werd gevraagd om solidariteit en ondersteuning. De brief kwam van Liza Largoza-Maza, congreslid en vertegenwoordiger van de Gabriela Women's Party. Voor meer informatie over deze partij kunt u terecht bij de Filippijnse Vrouwenbeweging in Nederland Pinay sa Holland.

De NFS zal, i.s.m. de Filippijnse progressieve beweging, naar vermogen de Filippijnse bevolking ondersteunen. Wij roepen iedereen op om hieraan mee te werken. Dit kan al door ondertekening van de NFS verklaring en/of de Free Liza verklaring. Velen zijn u voor gegaan bij de ondertekening van de NFS solidariteitsverklaring, zoals bijvoorbeeld de Katholieke Vrouwenorganisatie en de Vredesbeweging “Vrouwen voor Vrede”. Wie volgt?


Groeiende oppositie tegen Arroyo's initiatieven tot grondwetswijziging

Ondanks de vele pogingen van president Arroyo om de grondwetswijzigingen door te drukken, wordt de oppositie tegen de plannen steeds breder. In een recente opiniepeiling heeft 56% van de bevolking zich uitgesproken tegen grondwetswijzigingen. Onlangs hebben ook de Katholieke bisschoppen, de Makati Business Club en een aantal lokale overheden zich uitgesproken tegen de plannen van de president. Anderen geven toe onder druk te staan.


Vrijheid van meningsuiting nog steeds onder zware druk

Ondanks het opheffen van de noodtoestand, is de tolerantie van de regering tegenover de oppositie ver te zoeken. De media worden regelmatig herinnerd aan de opdracht om ‘gebalanceerd’ nieuws te brengen. Rond een te kritisch radioprogramma is zodanig druk uitgeoefend, dat het uit de ether gehaald is. Demonstraties worden met harde hand uiteengedreven en zelfs het houden van een spreekbeurt over de grondwetswijzigingen kan tot arrestatie leiden.


‘Batasan 6’ bloggen vanuit het parlement

De progressieve parlementsleden houden zich nog steeds schuil in het parlementsgebouw. Zij hebben nu ook een blog opgezet, zodat iedereen hun belevenissen kan volgen.


De sociale en economische kosten van export van arbeid

De Filippijnen is wereldwijd bekend om zijn export van arbeiders die goed geschoold zijn, goed Engels spreken en bereid zijn om ieder soort werk te doen. Er werken meer dan vijf miljoen Filippino's in het buitenland en de economie is er afhankelijk van geworden. De keerzijde van deze export laat echter ook duidelijke gevolgen zien: sociale ontwrichting bij de families en een groot tekort aan ervaren werkkrachten voor de lokale industrie. Na de leegloop van technisch en medisch personeel zijn nu de katholieke priesters aan de beurt.


NFS-reactie op de antwoorden van de Minister van Buitenlandse Zaken

De kamervragen van Harry van Bommel over de politieke situatie in de Filippijnen zijn beantwoord door Maurice Pourchez namens de Minister van Buitenlandse Zaken Dr. B.R. Bot. Deze zijn te vinden op http://parlando.sdu.nl publicatie 31.03.06 met het nummer 1151; u kunt ze ook lezen door de pdf te downloaden.

De NFS reactie hierop luidt:

Wij delen de mening, zoals in het eerste antwoord geformuleerd, dat de Filippijnen een land is, waar de situatie zorgelijk blijft. De NFS vindt het namelijk ontoelaatbaar zorgelijk, dat er ondanks de opheffing van de noodtoestand op 3 maart 2006, nog geregeld buitengerechtelijke moorden plaatsvinden van leiders en leden van democratische organisaties en partijen op de Filippijnen.

Wij delen de mening, zoals in het tweede antwoord geformuleerd, dat de inbreuk op de vrijheid van de pers onaanvaardbaar is in een rechtsstaat. De NFS vindt het daarbij onaanvaardbaar dat mediapersonen nog steeds worden blootgesteld aan intimidatie. De redacteur en twee medewerkers van de Daily Tribune worden aangeklaagd voor het aanzetten tot opruiing.

Wij zijn echter niet de mening toegedaan, zoals in het derde antwoord geformuleerd, dat de noodtoestand niet tot excessen heeft geleid. Als gevolg van de noodtoestand zijn nog steeds repressieve maatregelen van kracht. Sinds 27 februari 2006 tot heden verblijven zes parlementsleden nog steeds gevangen of voor hun eigen veiligheid in het parlement, omdat de Filippijnse Nationale Politie hen dreigt te arresteren zonder arrestatiebevel.

Net als de inbreuk op de vrijheid van de pers onaanvaardbaar is in een rechtsstaat, is het onaanvaardbaar om te arresteren zonder aanhoudingsbevel en is het onaanvaardbaar dat er buitengerechtelijke moorden plaats vinden. De NFS vindt dat de Nederlandse regering en het Europese parlement een veel duidelijker signaal moet afgeven, dat een dergelijke situatie niet acceptabel is in een democratische samenleving.

Internationaal zijn er 57 parlementariërs die actief opkomen voor de Batasan 6 en protesteren tegen de schendingen van de democratie en de mensenrechten. Deze 57 komen uit Cambodja, Birma, Nieuw Zeeland, België, Chili, Canada, Verenigd Koninkrijk, Australië en het Nederlandse parlement. De NFS vindt dat veel meer parlementsleden zich actief moeten aansluiten bij deze 57 parlementariërs die protesteren tegen deze onrechtvaardigheid.


Bron: de berichten zijn gedeeltelijk overgenomen van de Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel