Protestactie aan ambassade

Op 30 maart verzamelden een zeventigtal parlementairen, vakbondsmilitanten en Derde Wereldactivisten voor de Filippijnse ambassade in Brussel om hun ongenoegen te uiten over de inbreuken tegen de democratie en de vrije meningsuiting in de Filippijnen. De NFS feliciteert de Filippijnengroepen België, die een van de initiatiefnemers was, met dit prachtige resultaat.

Aanleiding vormde de noodtoestand van februari die officieel reeds een maand opgeheven is maar waarvan nog steeds een hoop repressieve maatregelen van kracht zijn. De progressieve media worden nog steeds gemuilkorfd, progressieve parlementairen verschuilen zich nog steeds in het parlement uit angst gearresteerd te worden en er blijven berichten binnenstromen over moorden op progressieve basisactivisten.


De populariteit van President Arroyo bereikt een nieuw dieptepunt

Sinds President Gloria Arroyo aan de macht kwam, is het bergafwaarts gegaan met haar populariteit. Ondanks haar pogingen om de schuld voor de negatieve ontwikkelingen in het land in de schoenen te schuiven van de media en kritische politici, neemt het vertrouwen in Gloria steeds meer af. Van alle presidenten na Marcos blijkt Arroyo het minste vertrouwen van de bevolking te genieten en bij populariteitspeilingen over mogelijke nieuwe presidentskandidaten, moet Gloria zich tevreden stellen met de laagste plaats.


Arroyo probeert de macht te consolideren via grondwetswijzigingen

Na het “falen” van de zogenaamde staatsgreep van de zogenaamde links-rechts alliantie, lijkt President Arroyo begonnen aan haar eigen staatsgreep met de lancering van de reeds lang gevreesde grondwetswijzigingen die haar macht moeten consolideren. Nadat een commissie in het leven werd geroepen die de voorgestelde grondwetswijzigingen op een rijtje zette, wordt nu ook een “volksinitiatief” uit de grond gestampt. Dit moet een eerste stap vormen in het formele proces tot goedkeuring van de wijzigingen. Politieke 'arm twisting' doet de rest.


Nieuwe politieke moorden - Moordenaars gehuldigd i.p.v. beschuldigd

In de afgelopen twee weken zijn weer verscheidene leiders van de politieke oppositie vermoord. Onder hen een leider van een studentenorganisatie, de vrouw en vijf jaar oude zoon van een leider van een boerenorganisatie en een leider van de arbeidersvakbond op Hacienda Luisita.

In plaats van straffen voor moordenaars en hun opdrachtgevers, worden in de Filippijnen onderscheidingen uitgedeeld. Ook natuurliefhebbers lopen ondertussen gevaar. Elf jongeren die een trektocht aan het maken waren, zijn gearresteerd en gemarteld en worden beschuldigd van betrokkenheid bij NPA-activiteiten.


Armoede treft vooral vrouwen en kinderen

De Filippijnen kende in 2005 de hoogste werkloosheid uit de recente geschiedenis. De werkloosheid en de armoede die hieruit voortvloeit, treft vooral de vrouwen en kinderen. Door armoede gedreven, vallen de kinderen op hun beurt weer makkelijk ten prooi aan uitbuiting en slechte arbeidsomstandigheden.

Ook families die hard werken om een familielid te laten studeren, komen van een kale reis terug. Voor de meeste jongeren die afstuderen is er namelijk geen werk.


Demonstratie: ‘Breken met Bush: Niet meer doden’

Foto:
onze Filippino's trokken veel aandacht!

Op 18 maart 2006 waren we aanwezig op het Museumplein in Amsterdam. Het was ijzig koud en mede daardoor was het aantal deelnemers, vooral in het begin, zeer laag. Gelukkig kwamen er allengs meer mensen en bij het lopen door de stad was het aantal toch gegroeid naar zo'n 2000 man.

Wij hadden handtekeninglijsten bij ons om de mensen te wijzen op onze NFS - actie “Noodtoestand Opgeheven, Repressie Blijft”. Ondanks de stijve vingers werden er toch zo'n 75 handtekeningen geplaatst. Het merendeel tekende namens zichzelf. Een aantal schreef de organisatie waarvan zij lid zijn op, zoals o.a. NCPN, PvdA, TKP, Pastors For Peace, Vrij Media Collectief, DHD Nijmegen, Iraanse Studenten Associatie.

U vindt een geschreven verslag op de Vredessite:
U vindt een fotoverslag op de Vredessite:


Linkse studentenleider vermoord

In het oosten van de Filippijnen is zondag de socialistische studentenleider Cris Hugo (20) door twee onbekenden doodgeschoten. Dat meldt de politie maandag. Cris Hugo is al de 14de linkse activist die sinds begin dit jaar is vermoord, zo meldt de linkse Bayan Muna partij. Donderdag nog werd een voorvechter van de arbeidersbeweging doodgeschoten in het noorden van de Filipijnen. Een week daarvoor werd een provinciaal leider van een linkse partij vermoord.

Vorig jaar werden in de Filippijnen 32 linkse activisten vermoord. De meeste zaken zijn onopgelost gebleven. Linkse groepen stellen het leger en de regering verantwoordelijk voor de moorden. Lees verder het volledige rapport over de mensenrechten situatie in 2005 - een triest verhaal van politieke moorden en verdwijningen. Het aantal mensenrechtenschendingen in 2005 was hoger dan ooit sinds het Marcos regime.


Bron: de berichten zijn gedeeltelijk overgenomen van de Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel