Protest tegen de noodtoestand van Arroyo voor de Filippijnse ambassade in Nederland

Persverklaring, 1 maart 2006

“Gloria Arroyo weg,weg,weg,” klonk het vandaag voor de Filippijnse ambassade in Den Haag uit protest tegen de noodtoestand uitgeroepen door Gloria Arroyo en de daaropvolgende arrestaties van progressieve parlementsleden, overvallen op kranten en de schendingen van de burgerlijke vrijheden.

Picket voor Filippijnse Ambassade,
1 maart 2006

De demonstranten van de Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging en MIGRANTE Europe kregen steun van activisten van de International League of People's Struggle (ILPS) en van de HTIF, een federatie van Turkse arbeiders in Nederland.

Er werd een verklaring uitgedeeld aan voorbijgangers en in slogans het vertrek van Gloria Arroyo geëist. De verklaring was ondertekend door een aantal Filippijnse organisaties in Nederland, waaronder Pinay sa Holland, Migrante Party List-Netherlands, Kabalikat, Linkap, Migrante-Netherlands, Committee DEFEND, ILPS-NL en door een aantal vrienden van het Filippijnse volk.

Guido van Leemput, de internationaal secretaris van de SP, voegde zich ook bij de picket line. Hij was op persoonlijke titel gekomen uit ongerustheid over de situatie in de Filippijnen. Hij wil dit onderwerp ter tafel brengen binnen zijn partij om de parlementariërs van de SP te informeren zodat zij de situatie in de Filippijnen aan de orde kunnen stellen in het Nederlandse parlement.

Een delegatie van de demonstranten heeft over hun ongerustheid in de ambassade een gesprek gehad met aanwezige functionarissen.

Zij hebben daar laten weten, door te zullen gaan met hun acties in de komende dagen of weken als het geen maanden worden, zo lang de noodtoestand niet is opgeheven, de gevangenen niet zijn vrij gelaten en Gloria Arroyo niet is opgestapt als president. Er is een volgende picket in Amsterdam op 2 maart van 16 tot 17 uur op de Dam.

Informatie:

Dr. Jun Saturay
Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging (NFS)
Mobiel: 06-18392220
E-mail: imlabuyo@yahoo.com

Voor meer foto's: 1 maart >>
Voor meer foto's: 2 maart >>

Picket op de Dam, 2 maart 2006

Stop de dictatuur,
herstel de democratische verworvenheden

Met grote bezorgdheid kijken we op dit moment naar de ontwikkelingen op de Filippijnen. Hiervan geven we uiting in de verklaring van ongerustheid. Op dit moment hebben de progressieve volksvertegenwoordigers, zoals Crispin Beltran, jouw steun hard nodig.

Wij willen bij deze iedereen oproepen om onderstaande verklaring te onderschrijven. Namens jezelf of beter namens een organisatie. We vertrouwen erop dat jullie positief op deze oproep zullen reageren.


VERKLARING VAN ONGERUSTHEID

1 maart 2006

Wij ondergetekenden, organisaties en personen in Nederland – Filippino's en vrienden van het Filippijnse volk, brengen hierbij onze grote zorg tot uitdrukking over Proclamatie 1017 afgekondigd door President Gloria M. Arroyo middels waarvan zij de noodtoestand heeft uitgeroepen over heel de Filippijnen en zich buitengewone volmachten toekent zogenaamd om een rebellie te onderdrukken. Wij vrezen dat zij die buitengewone volmachten zal gebruiken om de legale oppositie de mond te snoeren en de democratie te onderdrukken.

Wij maken ons bijzonder ongerust over de arrestatie van de parlementariërs Crispin Beltran en Joel Virador. Crispin Beltran heeft Nederland een aantal keren bezocht en we kennen hem als een principieel dienaar en strijder voor de rechten en het welzijn van het volk. Wij veroordelen het plan om andere leden van de parlementaire oppositie, Satur Ocampo, Liza Maza, Rafael Mariano en Teddy Casiño te arresteren.

Wij zijn geschokt door de overval op de kantoren van twee dagbladen – Daily Tribune en Abante want wij kunnen die niet anders zien dan als een aanval op de persvrijheid.

Wij geloven dat legale oppositie en persvrijheid noodzakelijke elementen vormen voor een democratie.

Wij weten dat in de afgelopen maanden een ernstige politiek crisis is ontstaan in de Filippijnen, omdat brede lagen van de Filippijnse maatschappij ervan overtuigd zijn geraakt, dat er ernstige fraude is gepleegd bij de verkiezing van Arroyo tot president en dat zijzelf, haar echtgenoot en zoon betrokken zijn bij corruptie binnen de regering. De mensen zijn ook ontevreden over de rampzalige economische politiek, waardoor hun armoede en lijden nog erger is geworden.

Om een eind te maken aan de crisis wil het volk een eerlijk en onpartijdig onderzoek naar de beschuldiging van verkiezingsfraude en corruptie door de president en haar gezinsleden. Het volk wil ook een andere economische politiek welke hun lijden moet verlichten.

De uitroeping van de noodtoestand en de onderdrukking van de democratie zullen geen einde maken aan de crisis, doch die verergeren. De regering zou inplaats daarvan moeten luisteren naar de legitieme klachten van het volk en de nodige hervormingen doorvoeren.

De dictatuur van Marcos staat in het geheugen gegrift van het Filippijnse volk. Het zal niet nog zo iets dulden.

Wij doen een beroep op parlementariërs, geestelijken, juristen en alle vrijheidslievende mensen om hun steun en solidariteit te betuigen aan het Filippijnse volk dat nu zo'n moeilijke tijd doormaakt, door deze verklaring van ongerustheid te ondertekenen.

Wij roepen op tot ondertekening van deze verklaring.
Mail uw naam en eventuele organisatie door naar

nfs@enefes.demon.nl

Laat de Filippino's niet in de kou staan !!!!!!!