Oproep om te protesteren tegen de afkondiging van de noodtoestand

Over de afkondiging van de noodtoestand door President Gloria Macapagal Arroyo op 24 februari, komt de NFS met een verklaring. Hierin doen wij een oproep aan alle progressieve parlementariërs, activisten en alle vredelievende en vrijheidslievende mensen in Nederland te protesteren tegen de schandalige veronachtzaming van de burgerlijke en politieke rechten door de regering Arroyo.


Neen tegen een nieuwe dictatuur in de Filippijnen!

De Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging (NFS) veroordeelt de proclamatie 1017 van President Gloria Macapagal Arroyo waarmee zij voor heel het land de noodtoestand heeft afgekondigd. Zij beweert dat er een staatsgreep is verhinderd en dat zij speciale volmachten nodig heeft om de situatie onder controle te houden, maar de meeste mensen denken dat dit haar laatste wanhopige poging is om aan de macht te blijven en dat zij deze volmachten alleen maar wil gebruiken om de oppositie tegen haar regering te vernietigen.

Er is een snel groeiende beweging, die eist dat Arroyo aftreedt als president omdat zij beschuldigd wordt van corruptie, schendingen van mensenrechten en verraad van de openbare zaak. Op grond van Proclamatie 1017 kan zij mensen laten arresteren zonder gerechtelijk bevel, openbare en particuliere voorzieningen vorderen, de massa-media controleren en protestacties verbieden.

Met deze proclamatie is in feite een nieuwe dictatuur afgekondigd. Ironisch genoeg, werd Proclamatie 1017 ook nog afgekondigd op de dag dat het Filippijnse volk de herdenking viert van de omverwerping van dictator Marcos twintig jaar geleden.

De regering van Arroyo voert een brutale, systematische en gewelddadige campagne tegen alle vormen van oppositie onder de naar Amerikaanse snit gesneden dekmantel van de 'war on terror'. Personen en organisaties die kritiek durven uiten op het beleid van de regering vormen het doelwit van pesterijen, intimidatie en gewelddadige aanvallen door de politie, het leger en van doodseskaders. De meeste mensen die ten slachtoffer vielen aan het geweld van de staat, waren mensen die actie voerden tegen grootschalige mijnbouwprojecten, of voor hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden, of zij spraken zich uit tegen buitenlandse interventies en overheersing, of zij hielpen alleen maar mensen die onrecht was aangedaan of nergens gehoor vonden voor hun klachten.

De situatie van de mensenrechten onder Arroyo is slechter dan ooit onder de dictatuur van Marcos. Alleen al in 2005 zijn 175 politieke activisten omgebracht en meer dan 90.000 mensen hebben de staatsterreur op een of andere manier aan den lijve kunnen ondervinden. Het aantal waargenomen schendingen van mensenrechten in 2005 was het hoogst sinds de vorige dictatuur.

Wij van de NFS maken ons ernstig bezorgd sinds we het nieuws vernamen van het gewelddadig uiteen jagen van de vreedzame herdenking van de 'EDSA I People's Power' opstand van 1986. We zijn zeer verontwaardigd over de arrestatie van Crispin Beltran, een progressief parlementslid die boeren en arbeiders vertegenwoordigt in het Congres van de Filippijnen. Wij vrezen voor de veiligheid van andere progressieve vertegenwoordigers, vreedzame en betrokken Filippijnse activisten en mensenrechten advocaten die overeind blijven in de strijd voor de rechten van de armen en de onderdrukten - de ware geest van EDSA I.

Wij van de NFS spreken onze steun uit voor de Filippijnse mensen in hun strijd tegen uitbuiting, tirannie en onderdrukking onder de regering Arroyo. Wij vragen alle progressieve parlementariërs, activisten en alle vredelievende en vrijheidslievende mensen in Nederland te protesteren tegen de schandalige veronachtzaming van de burgerlijke en politieke rechten door de regering Arroyo. Laat ons allen opstaan en onze stem verheffen tegen een nieuwe dictatuur in de Filippijnen.


1 en 2 maart pickets in Den Haag en Amsterdam

Wij protesteren tegen de schandalige veronachtzaming van de burgerlijke en politieke rechten door de regering Arroyo. Wij roepen alle parlementariërs, activisten en alle vredelievende en vrijheidslievende mensen in Nederland op om deel te nemen aan de picket op woensdag voor de Filippijnse Ambassade en donderdag op de Dam te Amsterdam, en een brief te sturen.

De progressieve volksvertegenwoordigers, vreedzame en betrokken Filippijnse activisten en mensenrechten advocaten, die overeind blijven in de strijd voor de rechten van de armen en de onderdrukten, hebben uw steun hard nodig.

pickets:

woensdag 1 maart 2006 van 12:00 - 14:00
(verzamelen 11:00 op Den Haag CS)

Filippijnse Ambassade,
Laan Copes van Cattenburch 125, Den Haag

en

donderdag 2 maart 2006 van 16:00 - 17:00
(verzamelen om 16:00 bij K.F.C. op het Damrak)

de Dam, Amsterdam

voorbeeldbrief:

Dear Sir/Madam,

We strongly protest the unjustified arrest and detention of Parliament member Crispin Beltran. This action is patently a violation of the right to legitimate dissent and his immunity to arrest as a member of Congress while this is in session. We urge you to immediately release him and to desist from further carrying out measures that restrict the democratic rights of the people.

We are aware that the constitutionality and legality of Proclamation 1017 are being challenged by members of the Philippine Senate, who have cited non-compliance with the limits and restraints on the use of extraordinary powers.

We remind you that the Philippine Government is a signatory to the Universal Declaration of Human Rights and that it is also a party to all the major Human Rights instruments. Thus it is bound to observe all provisions of the said instruments.

Respectfully yours,

Te versturen aan:

H.E. Gloria Macapagal-Arroyo
President of the Republic of the Philippines
Malacanang Palace,
JP Laurel St., San Miguel
Manila, Philippines
Voice: (+632) 564 1451 to 80
Fax: (+632) 742-1641 / 929-3968
Cell#: (+ 63) 919 898 4622 / (+63) 917 839 8462
E-mail: corres@op.gov.ph / opnet@ops.gov.ph

Hon. Avelino J. Cruz, Jr.
Secretary of National Defense
Room 301 DND Building, Camp Emilio Aguinaldo,
E. de los Santos Avenue
Quezon City
Voice:+63(2) 911-9281 / 911-0488
Fax:+63(2) 911 6213
Email: osnd@philonline.com

Hon. Purificacion Valera Quisumbing
Chairperson, Commission on Human Rights
SAAC Bldg., UP Complex
Commonwealth Avenue
Diliman, Quezon City
Philippines
Fax: (+632) 929 0102
Email: drpvq@chr.gov.ph

Graag ontvangen wij een kopie van uw brief.
Te versturen naar: nfs@enefes.demon.nl