Uitnodiging voor 22ste ISA

29 APRIL - 9 MEI 2006 IN DE FILIPPIJNEN

Kilusang Mayo Uno (KMU) organiseert haar jaarlijkse Internationale Solidariteitsbijeenkomst (ISA). De KMU is in de Filippijnen de grootste onafhankelijke strijdbare vereniging van vakbonden voor democratie en verbetering van arbeidsvoorwaarden voor arbeiders. Dit illustreert de foto van afgelopen 17 februari, toen ze tegenover de Manilla politie stonden met de lang gestelde eis van een salaris verhoging van 125 peso.

De KMU wijst op de ernstige gevolgen van de neoliberale politiek van de VS en haar bondgenoten in de afgelopen 10 jaar. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF), de Wereld Bank (WB) en de Wereld Handelsorganisatie (WTO) leveren hand en spandiensten bij de plundering van grondstoffen, de vernietiging van arbeidsplaatsen en de afbraak van zwaar bevochten democratische en vakbondsrechten.

De nacht van apathische berusting loopt ten einde. Overal ter wereld komen werkende mensen in opstand tegen overheersing en onderdrukking. In Venezuela, Bolivia en Chili heeft de bevolking andere mensen aan de macht gebracht. In Australië rijst verzet tegen de invoering van slechte arbeidswetten. In de VS zelf spelen arbeidersorganisaties een belangrijke rol in de protestbeweging tegen de agressieoorlogen van de VS tegen Irak en andere landen.

Maar met het verzet neemt ook de repressie toe. In de Filippijnen heeft het regime van VS-marionetten zo weinig steun meer onder de bevolking, dat het doodseskaders op politieke tegenstanders laat schieten. Vorig jaar zijn er zo 200 vakbondsleiders, journalisten, advocaten en mensenrechten- en milieuactivisten vermoord. Onder het mom van strijd tegen het terrorisme gaan onderdrukkende regimes over tot staatsterrorisme tegen hun werkende bevolking.

Begint het morgenrood al te gloren? Hoe moet de strijd verder georganiseerd worden? Welke lessen zijn er te trekken uit overwinningen en nederlagen?

Daarom is het thema van de 22ste ISA:

“Welke soort Vakbondsstrijd onder Imperialistische Repressie”

Als u mee wilt naar de Filippijnen, stuur dan een e-mail naar: nfs@enefes.demon.nl


74 doden in stormloop gevolg van schrijnende armoede

Op 4 februari heeft een stormloop voor het verkrijgen van tickets voor een commercieel televisieprogramma 74 doden en honderden gewonden tot gevolg gehad. Alhoewel de overheid de oorzaak van de ramp op een slechte organisatie wil gooien, zien critici de oorzaak vooral in de schrijnende armoede van de bevolking. Vele armen zien de prijzen van televisieprogramma's of gokspelen nog als enige manier om uit de chronische armoede te geraken.


Geen respijt in mensenrechtenschendingen in het nieuwe jaar

2006 is nog maar net een maand oud en de eerste slachtoffers van mensenrechtenschendingen zijn reeds gevallen. Mocht het aan “de slachter” Generaal Palparan liggen, dan kunnen we nog heel wat mensenrechtenschendingen verwachten. Hij wil in twee jaar tijd van de rebellie af, vooral door het uitschakelen van hen die verdacht worden van het steunen van de rebellen.


Vervuiling van Lafayette-mijn veroorzaakt veel leed

Het Australische filiaal van ABN-AMRO is, met enkele andere investeringsbanken, medefinancier van de Australische Lafayette Mining Limited op het eiland Rapu-Rapu in de provincie Albay. Sinds 2004 probeert de Filippijnse overheid investeerders te krijgen voor 23 andere grootschalige mijnbouwprojecten, maar wie heeft hier voordeel bij?

Dr. Emelina G. Regis van de Naga Universiteit (Onderzoeksinstituut voor Milieubescherming in Ateneo), heeft in 2004 in dit gebied onderzoek gedaan naar de effecten van de mijnbouw op mens en milieu. Ze heeft aangetoond, dat door de mijnbouw de armoede niet is verminderd maar juist verslechterd. Een recent milieuschandaal is een actuele bevestiging van deze onderzoeksresultaten.

In oktober 2005 loosde het Lafayette mijnbouwbedrijf op Rapu-Rapu, omschreven door de Arroyo regering als een voorbeeldproject, grote hoeveelheden afval met zware metalen in de zee. De ellende die hierdoor veroorzaakt wordt, bestaat uit huid- en andere ziekten, milieuverontreiniging en verlies aan inkomsten vanwege de vissterfte.

Inwoners van het eiland en vertegenwoordigers van volks- en politieke organisaties protesteren tegen de aanwezigheid van het mijnbouwbedrijf. Verontwaardigd vernamen ze ook nog eens, dat Lafayette voor 100% in buitenlandse handen is. Rafael Mariano van de politieke partij Anakpawis meldt, dat Lafayette daarmee buiten de wet opereert.


Tussen wal en schip vanwege ontwikkelingsprojecten

De North Rail, Senators' Village en Loyola Grand Villas zijn drie verschillende ontwikkelingsprojecten in Manila. Weliswaar is het eerste een openbaar vervoersproject, maar ze hebben alle drie gemeen, dat ze weinig geven om de armen die ervoor plaats moeten maken. Terwijl de slachtoffers van deze projecten reeds in bittere armoede leven, moeten ze de kosten van herhuisvesting zelf opbrengen, of men moet zelf maar weer iets om in te wonen vinden, vaak ver van werkgelegenheid.


Bron: de berichten zijn gedeeltelijk overgenomen van de Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel