Verdediging van de Rechten van het Filippijnse Kind

Veel kinderen in de Filippijnen hebben een zeer zwaar bestaan. Diepe armoede dwingt ze vaak op zeer vroege leeftijd te gaan werken voor een grijpstuiver, om het ouderlijk gezin te ondersteunen. Schoolbezoek schiet er dan bij in, want de werkdagen zijn erg lang. Soms verhuizen de ouders naar het buitenland om daar, ver onder hun niveau, te werken en op die manier het gezin van middelen te kunnen voorzien.

De kinderen die zo zonder toezicht en ouderlijke zorg achterblijven, komen soms op straat terecht en vaak in de harde wereld van criminaliteit, drugs en prostitutie. Straatkinderen worden opgejaagd door de politie en achternagezeten door seksmaniakken. Ze worden verhandeld voor illegale adoptie, voor de seksindustrie en soms vermoord voor de verkoop van hun organen naar het buitenland.

Het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen (NDFP) zet zich in voor de rechten en het welzijn van de miljoenen kinderen onder de 18 jaar en wijst op de fundamentele oorzaken van de schending van de rechten van het kind. Deze fundamentele oorzaken liggen in het heersende corrupte systeem van onderdrukking en uitbuiting, van absurde rijkdom voor weinigen en diepe armoede voor velen. Prof. Jose Maria Sison heeft een uitgebreid artikel geschreven over dit onderwerp. Hij schetst een beeld van het Filippijnse kind als speelbal in de handen van machthebbers en uitbuiters.

U vindt het volledige artikel op http://www.nefiso.nl onder het kopje "EXTRA".


Zin in een reis naar de Filippijnen? Maar niet zomaar een rugzaktoeristenreis?

Het kan. Drie weken lang enthousiaste mensen ontmoeten, kennismaken met het gewone leven van de gewone mensen in de Filippijnen. Ontdekken wat de gevolgen zijn van de globalisering. Meemaken hoe gezondheidswerkers, mensenrechtenwerkers, studenten, boeren, arbeiders samen opkomen voor de rechten van de armsten in de samenleving. De organisaties van deze mensen leren kennen en hun visie op een andere, rechtvaardiger en menswaardiger wereld. Kortom: een kijk op de situatie van de Derde Wereld en het leven zoals het is. Uitdagend, moeilijk soms, maar hoopgevend.

Hoe ziet zo'n programma eruit?

Prijs?

Ongeveer 1500 euro - all-in. Er wordt je een goedgevuld en bijzonder interessant programma geboden. Wat er van jou gevraagd wordt:


Honger neemt toe op de Filippijnen

Het jaar 2005 is geen goed jaar geweest voor de meeste Filipino's. Ondanks de beweringen van president Arroyo dat het beter gaat met de economie, heeft 17% van de bevolking, een nieuw "recordcijfer", tenminste eens in de drie maanden niets te eten. Bovendien wordt aan de economische doelstellingen van de overheid voor 2006 sterk getwijfeld. Alles wijst erop dat de armoede alleen maar zal toenemen. Een stijgend aantal mensen, nu reeds 54%, wil van president Arroyo af.


Toenemende onderdrukking in 2005 doet boeren en arbeiders volharden

Ondanks het succes van de staking op Hacienda Luisita en een aantal andere acties, is 2005 geen makkelijk jaar geweest voor de Filippijnse boeren en arbeiders. De onderdrukking van georganiseerde boeren en arbeiders neemt gestaag toe. Het vermoorden van leiders wordt meer regel dan uitzondering. Ondanks deze onderdrukking en gevaren waaraan de boeren, arbeiders en hun leiders blootstaan, volharden ze echter in hun strijd voor gerechtigheid en een beter bestaan.


De arbeiders van Hacienda Luisita plukken de vruchten van hun staking

Terwijl de advocaten debatteren over de legitimiteit van het opheffen van de aandelendistributie-optie in Hacienda Luisita, oogsten de landarbeiders nu de vruchten van hun lange en pijnlijke strijd door het verbouwen van het land en van de huidige suikerrietoogst.


De Filippijnse anti-terrorismewet maakt iedereen verdacht

De nieuwe en controversiële Filippijnse anti-terrorismewet wordt waarschijnlijk op 16 januari 2006 op de agenda van het parlement geplaatst. Dat deze wet wordt goedgekeurd is bijna zo goed als zeker. Deze wet die door velen, inclusief de media, zwaar werd bekritiseerd, geeft zo'n ruime interpretatie aan de term "terrorisme" dat bijna iedereen als verdachte kan worden beschouwd.

Bron: de berichten zijn gedeeltelijk overgenomen van de Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 13-01-2006