Taken

Een van de taken die wij ons voorgenomen hebben, is, u te informeren over de situatie op de Filippijnen. Dit gebeurt door middel van dit nieuwsbericht, informatie bijeenkomsten, forums, en bijv. lezingen op universiteiten in samenwerking met milieu defensie.

Binnen de NFS trekt Jun Saturay (foto) deze kar. Hij komt graag op een door u georganiseerde bijeenkomst vertellen over de Filippijnen, zie persoonlijke brief hieronder. Verder een kort bericht van een ontmoeting met de Socialistische Partij in de Eerste Kamer, en de introductie van het verslag van de International Solidarity Mission (ISM), met de titel “het Filippijnse volk in verzet tegen repressie”.


Jun Saturay speelt en zingt Bayan Ko in de pauze van het Forum op 18 november ’05 in Amsterdam.

Beste vrienden,

Ik heb velen van u leren kennen, nadat ik in 2003 naar Nederland kwam voor politiek asiel. Ik heb op veel informatie avonden en bijeenkomsten gesproken en verteld over de mensenrechten in de Filippijnen, die door de Filippijnse overheid flagrant worden overtreden.

Ik ben nu bijna 3 jaar in Nederland. De Nederlandse regering heeft me de status van politiek vluchteling toegekend. Ik probeer nu mijn familie hierheen te laten overkomen. En ik werk nog steeds actief aan de mensenrechten- en milieukwesties in de Filippijnen. Ik hoop nog steeds, dat ik ooit terug naar huis kan gaan.

De situatie in de Filippijnen is niet verbeterd, die is zelfs slechter geworden. De afschuwelijke gebeurtenissen die zich in de provincie Mindoro, waar ik vandaan kom, hebben voorgedaan, hebben zich uitgebreid naar veel andere provincies. Jovito Palparan, generaal van het Filippijnse leger, de legerofficier die verantwoordelijk is voor de dood van veel van mijn collega's, werd overgeplaatst naar Oost Visayas en Centraal Luzon. In die streken zien we nu hetzelfde patroon van schendingen van mensenrechten gebeuren.

Ik vraag u nogmaals om uw hulp. Wij moeten de situatie in de Filippijnen onder de aandacht brengen van de internationale gemeenschap.

Wij verzamelen handtekeningen om de Filippijnse regering te verzoeken, de moorden en aanvallen op progressieve organisaties en politieke partijen te stoppen. U kunt onze petitie online ondertekenen op:
petitie stop schendingen van de mensenrechten

U kunt ook helpen door het organiseren van / het sponsoren van / of het uitnodigen van ons op bijeenkomsten of speciale gelegenheden waar wij kunnen vertellen over de mensenrechtensituatie in de Filippijnen. Wij hebben video's, diapresentaties, foto's en informatiemateriaal om te tonen.

Wij hopen dat u en uw organisatie deze oproep zullen ondersteunen!

Met dank,

Jun Saturay

Lees meer
over de mensenrechtensituatie op blogger nfs.mensenrechten
over de mensenrechtensituatie op de nfs-website: mensenrechten

Steun de strijd voor gerechtigheid en vrede in de Filippijnen!


NFS overhandigt Bayan Muna oproep aan de Eerste Kamer

Theo Droog (NFS), Rio Mondelo (Migrante Europe) en Consie Lozano (Pinay sa Holland, Linkap) spraken met Tiny Kox en Anja Meulenbelt van de Socialistische Partij, over de verslechterende situatie van de mensenrechten. De delegatie overhandigde een dringende oproep van de Filippijnse parlementariërs Satur Ocampo en Teddy Casino van Bayan Muna.

Parlementariërs worden gevraagd om hen te steunen in de oproep om een eind te maken aan het vermoorden van politieke activisten. Sinds het aantreden van president Gloria Macapagal Arroyo, zijn er 64 leden van Bayan Muna vermoord.

Zoals te lezen is op de website van Anja Meulenbelt, zal het niet makkelijk zijn in deze wereld met zoveel brandhaarden, waarvan sommige vlak om de hoek, daar aandacht voor te krijgen. Anja en Tiny willen zeker een solidariteitslijst ondertekenen, maar er moet meer gebeuren. Tiny, oude rot in het vak, geeft adviezen, welke informatie er nodig is om de zaak ook in Europa aan te kaarten en om ook andere partijen te informeren, want ons hebben ze al. (Foto van http://anjameulenbelt.sp.nl/)


ISM verslag: het Filippijnse volk in verzet tegen repressie

Bijna één jaar geleden, op 16 november 2004, werden 7 Filippijnse boeren doodgeschoten toen het leger en de politie een stakerspost van landarbeiders probeerde te ontruimen. Het is maar één van de vele incidenten die de toenemende repressie in de Filippijnen illustreert. De mensenrechten organisatie Karapatan telde al 4207 gevallen van mensenrechtenschendingen onder de huidige presidente. Sinds haar aantreden in 2001 zijn al 15 mensenrechtenwerkers vermoord, sommigen van hen terwijl ze mensenrechtenschendingen onderzochten.

Begin dit jaar namen verschillende Filippijnse organisaties daarom het initiatief voor een internationale solidariteitsmissie “ter verdediging van een volk in verzet tegen repressie.” Naast Karapatan waren dat Bayan, de koepel van de volksorganisaties, Bayan Muna, een progressieve politieke partij, en Promotion of Church People's Response, een organisatie van vooruitstrevende christenen. Twee internationale netwerken verleenden ook hun steun: International Association of People's Lawyers (IAPL) en International League of People's Struggle (ILPS).

De organisatoren wilden met de missie, die doorging van 14 tot 19 augustus, in de eerste plaats de verslechterde mensenrechtensituatie in hun land onder de aandacht brengen van de internationale gemeenschap. Uiteraard wilden ze ook de internationale druk verhogen op de regering van Arroyo om het klimaat van onschendbaarheid voor mensenrechtenschenders in het leger en de politie te verbreken. Bovendien wilden ze ook rechtstreekse solidariteit op gang brengen voor de slachtoffers van mensenrechten schendingen.

Het verslag van deze missie is terug te vinden in een brochure met bijdragen van o.a. advocates Jo Dereymaeker en Selma Benkhelifa. Deze brochure kost €2 en is te verkrijgen via Filippijnengroepen België: fgb@intal.be of 02-2092350, of verslag International Solidarity Mission