Stop staatsterreur op de Filippijnen

Door de alsmaar verslechterende mensenrechten omstandigheden op de Filippijnen is er een petitie gestart die mede wil bijdragen deze ontwikkeling te stoppen. Progressieve journalisten, vakbondsleiders, politieke activisten, arbeiders, advocaten en geestelijken zijn op de Filippijnen hun leven niet meer zeker. Wilt u deze petitie ondersteunen dan kunt u dit doen op de volgende website: http://www.ipetitions.com/campaigns/stop_killing_activists/

Ms. Gloria Macapagal Arroyo
President of the Republic of the Philippines
Malacanang Palace, J.P. Laurel St., San Miguel
Manila, NCR 1005, PHILIPPINES
Fax: +63 2929 3968

Ondergetekenden spreken hun ongerustheid uit over de moorden op en de verdwijningen van leiders en leden van oppositiepartijen en volksorganisaties in de Filippijnen door het Filippijnse leger en zijn paramilitaire organisaties. Onder de slachtoffers zijn mensenrechten activisten, advocaten, journalisten, geestelijken, boerenleiders en arbeiders. Zij behoren allen tot progressieve organisaties gekant tegen de repressieve politiek van de Filippijnse regering waaronder het volk zwaar te lijden heeft, zoals die vorm krijgt in ondermeer de nieuwe belastingwetten, het vrij baan geven aan buitenlandse mijnbouwbedrijven die het leefmilieu vernietigen en de bestaansmogelijkheden van de mensen aantasten, de nationale identificatieplicht en de invoering van zogenaamde antiterrorisme wetten.

Wij vragen u publiekelijk van deze misdaden afstand te nemen en al het noodzakelijke te doen om schending van mensenrechten door de gewapende macht van de staat te stoppen.


De nieuwe BTW leidt tot onprettige kerstdagen voor de armen

Op 1 november is het zover: dan wordt de nieuwe BTW-wet in de Filippijnen van kracht. Vanaf heden moet de Filippijnse bevolking BTW gaan betalen op producten als brandstof, elektriciteit en medicijnen. Met de kerstdagen zal de broeksriem extra hard aangetrokken moeten worden. Volgens de regeringswoordvoerder zal de bevolking op termijn wel begrip opbrengen voor deze belasting. En zal het zijn vruchten gaan afwerpen. Volgens een recent onderzoek, uitgevoerd door Transparency International, zijn het waarschijnlijk niet de armen die zullen genieten van de "vruchten van deze belastingen".


Jonge delinquenten worden twee keer gestraft

Voor jonge delinquenten in Filippijnse gevangenissen zal er in december geen Sint of kerstman zijn. Gedreven door armoede, belanden vele kinderen voor kleine vergrijpen in de gevangenissen. De levensomstandigheden zijn er echter zo droevig dat de meeste kinderen er in slechte geestelijke en lichamelijke toestand weer uitkomen. In realiteit worden deze kinderen er opgeleid voor de grote criminaliteit.


Igorots strijden tegen de mijnbouwontwikkeling in de Cordillera

De beslissing van het Filippijnse Hooggerechtshof om de Mijnbouwwet van 1995 als grondwettelijk te verklaren, heeft de weg vrijgemaakt voor buitenlandse mijnbouw investeerders in het land. De Cordillera regio in Noord Luzon, waar zich 25% van het goud en 39% van de kopervoorraden van het land liggen, is één van de belangrijkste doelgebieden. Recente aanvragen voor onderzoek en ontginning beslaan een landoppervlakte van 66% van de hele regio. De bevolking blijft zich verzetten tegen deze ontwikkelingen.


Na Hacienda Luisita eisen ook de suikerarbeiders in Negros hun land op

Of president Arroyo al dan niet de beslissing om Hacienda Luisita onder de arbeiders te verdelen om politieke redenen heeft genomen, maakt voor de arbeiders op de 12 suikerrietplantages die in een 'aandelenoptie' werden verdeeld, weinig uit. Al deze arbeiders "bezitten" een stukje grond via "aandelenopties". De lokale kantoren van het ministerie van landbouw werden overspoeld met verzoeken om deze aandelenopties in te trekken en het land echt te verdelen onder de arbeiders. De grootgrondbezitters verenigden zich intussen en zetten zich schrap.