President Gloria Arroyo gaat met hardere hand regeren

Terwijl de oppositie naarstig andere wegen zoekt om de door het parlement verworpen aanklacht tegen president Gloria Arroyo alsnog onderzocht te krijgen, of zoekt hoe de president afgezet kan worden, zit de president natuurlijk niet stil om dit te voorkomen. Politie en leger hadden al vele officieuze vrijheden om mensenrechten van oppositieleden te schenden en nu zijn er toenemende tekenen aan de wand dat deze 'vrijheden' officieel (i.p.v. officieus) gaan worden.


De Filippijnen herdenkt de 33ste verjaardag van Staat van Beleg

Op 21 september is op de Filippijnen de afkondiging van Staat van Beleg door de voormalige dictator Ferdinand Marcos 33 jaren geleden, herdacht. Terwijl de regering deze dag tracht te vergeten, werken oppositiegroepen en voormalige slachtoffers van het Marcosregime hard aan het levend houden van de herinneringen. De huidige situatie in het land - zie bovenstaand artikel - en de beperkte kennis van de jeugd over deze donkere periode maakt, dat dit noodzakelijk is.


Stijgende brandstofprijzen doen voedselzekerheid afnemen

De bijna wekelijks stijgende brandstofprijzen - een gemiddelde van € 0,35 per week - drukt steeds zwaarder op het al veel te kleine inkomen van de gemiddelde Filippijnse arbeider. Uit een recent onderzoek blijkt dat de bevolkingsgroep die regelmatig honger lijdt, met 2,7 percentagepunten is gestegen. Ook voor de exploitanten van het 'kleine openbaar vervoer' (jeepney's en dergelijke) is de armoede toegenomen, ondanks een tweetal prijsstijgingen in deze sector. Arbeiders willen dat de brandstofprijzen weer gereguleerd worden om verdere prijsstijgingen te voorkomen. Maar de overheid lijkt niet verder te komen dan het eindeloos manipuleren van statistieken.


Veroordeel de moord op de leider van de stakende Nestlé arbeiders

Op 22 september werd de leider van de reeds 3 jaar stakende Nestlé-arbeiders, Diosdado Fortuna, op koelbloedige wijze vermoord. Hij is de tweede stakingsleider die vermoord wordt en hij is eveneens de tweede arbeidersleider die dit jaar vermoord wordt. Wij roepen iedereen op deze moord te veroordelen door een protestbrief te sturen aan Filippijnse overheidsinstanties, aan het gezamenlijke comitee van mensenrechten van de overheid, het Nationale Democratische Front en aan Nestlé in Zwitserland. In de email vindt u meer achtergrondinformatie, de Engelse versie van de voorbeeldbrief, een oproep tot financiële bijdrage, en de adressen van de instanties. Wij hopen dat u ons informeert over uw aktie.

VOORBEELDBRIEF:

Geachte….

Wij van de (naam organisatie) veroordelen de recente moord op de vooraanstaande vakbondsleider Diosdado 'Ka Fort' Fortuna, voorzitter van de United Filipro Employees - Drug, Food and Allied Industries (UFE-DFA-KMU), de vakbond bij Nestlé Cabuyao. Fortuna bekleedde nog andere belangrijke posities. Hij was ondermeer voorzitter van Pagkakaisa ng mga Manggagawa sa Timog Katagalugan (PAMANTIK; Solidariteit van de Arbeiders in Zuid-Tagalog), van de regionale afdeling van Kilusang Mayo Uno (1 mei beweging) en hij was voorzitter van de progressieve politieke partij Anakpawis-Partylist, afdeling Zuid-Tagalog.

Fortuna werd door onbekende daders op 22 september 2005, vlak voor de Sagara Fabriek in de provincie Laguna, op brutale wijze vermoord. Hij was toen op weg naar huis. Bij aankomst in het ziekenhuis werd zijn dood vastgesteld. Hij overleed aan de gevolgen van twee schoten in de rug, die zijn hart en lever verscheurden en op zijn borst weer naar buiten kwamen.

Fortuna heeft 28 jaar op voortreffelijke wijze onafgebroken leiding gegeven aan de strijd van de arbeiders. Hij was als voorzitter van de Nestle Cubuyao Workers Union voortdurend aanwezig bij de picketlijn sinds de staking in januari 2002 begon. De arbeiders van Nestlé strijden al drie jaar voor pensioen, loon en verbetering van de arbeidsomstandigheden. Nestlé schuwt geen middel om de staking te breken. De Nestlé-arbeiders echter, houden hun picketlijn in stand in weerwil van agressieve intimidaties, geweld en allerlei andere pogingen om hen uiteen te drijven.

Als voorzitter van de progressieve politieke partij Anakpawis-Partylist, afdeling Zuid-Tagalog, gaf Fortuna op nationaal vlak leiding aan de strijd van het volk van de Filippijnen voor democratie en nationale soevereiniteit. Ondanks doodsbedreigingen en andere intimidaties streed Fortuna onbevreesd en manhaftig voor de rechten van de arbeiders.

Het staat vast, dat de moord op Fortuna de meest recente is in een reeks van politiek gemotiveerde moordaanslagen. Het land zucht onder een niet afgekondigde krijgstucht waaronder leden van progressieve volksorganisaties ten offer vallen aan staatsterrorisme. Sedert januari 2005 zijn er al meer dan 35 journalisten, mensenrechten activisten, geestelijken en leden van progressieve politieke partijen en organisaties omgebracht. De 70 internationale afgevaardigden van de International Solidarity Mission 2005 hebben vastgesteld, dat sinds Gloria Macapagal Arroyo in 2001 aantrad als president, er 414 politieke moorden zijn gepleegd op volksleiders en activisten en dat 4.210 schendingen van de mensenrechten hebben plaatsgevonden. De inactiviteit van de regering en zelfs de beloning van schenders van mensenrechten als generaal Jovito Palparan die een bevordering kreeg, veroorzaakt een atmosfeer van straffeloosheid en onderdrukking.

Wij van de (naam organisatie) sluiten ons aan bij Kilusang Mayo Uno en andere progressieve organisaties in de Filippijnen in hun eis van een volledig onderzoek naar de brutale moord op Diosdado Fortuna en de volledige schadeloosstelling van zijn nabestaanden. De daders moeten voor de rechter worden gebracht.

Wij verklaren ons solidair met de arbeiders bij Nestlé in hun gerechtvaardigde strijd voor de inwilliging van hun eisen. Wij verklaren ons solidair met de progressieve organisaties in de Filippijnen in hun eis voor gerechtigheid inzake alle politieke moorden en schendingen van de mensenrechten. Wij eisen dat het Leger van de Filippijnen en President Arroyo ter verantwoording worden geroepen voor de moorden op progressieve mensen waaraan geen einde lijkt te komen.

Diosdado Fortuna was een gerespecteerd en zeer geliefde vakbondsleider. Hij en al de andere slachtoffers van politieke moordaanslagen staan in hun recht. Wij van de (naam organisatie) blijven waakzaam tot gerechtigheid is geschied.

Namens,