Internationaal tribunaal veroordeelt president Gloria Arroyo voor misdaden tegen de mensheid

Van 14 tot 19 augustus werd op de Filippijnen de tweede grote Internationale Solidariteitsmissie gehouden, welke werd bijgewoond door meer dan 100 deelnemers. De deelnemers kwamen uit de Filippijnen en 20 andere landen. Er werd onderzoek gedaan naar de mensenrechtenschendingen in 5 regio's. In een internationaal tribunaal, gehouden op de laatste dag van de missie, is de president veroordeeld voor misdaden tegen de mensheid en werden de buitenlandse overheden gevraagd hun steun aan Arroyo stop te zetten. Samen met Arroyo is de Amerikaanse president George Bush veroordeeld voor betrokkenheid bij dezelfde misdrijven.

Het presidium van de tribunaal rechters, geleid door de professor in het Amerikaans recht, Lennox Hinds (was een advocaat van Nelson Mandela) van de Rutgers Universiteit, de genomineerde voor de nobelprijs voor de vrede Irene Fernandez van Malaysia en de Turkse advocaat Hakan Karakus, veroordelen Mrs Arroyo in de functie van opperbevelhebber van het leger en de politie, als schuldig voor de vele grove schendingen van de mensenrechten.

Tijdens het tribunaal werd melding gemaakt van 4.207 schendingen, waarbij 232.796 individuen, 24.299 families en 237 gemeenschappen zijn betrokken. Hiervan betrof het zeker 400 parate executies, waaronder 20 mensenrechten activisten de dood vonden, en verder nog eens 110 verdwijningen.

Satur Ocampo van Bayan Muna meldde, dat de verklaringen van het tribunaal en de Internationale Solidariteitsmissie worden gebruikt in de afzettingsprocedure van de president, ter opvolging van eerdere aanklachten tegen de Arroyo regering door o.a. Amnesty International en de mensenrechten commissie van de Verenigde Naties, en om buitenlandse overheden op te roepen om steun aan de Arroyo regering te stoppen.


De politie arresteert stakingsleiders van de Lepanto-mijn

De staking op de Lepanto Mijn lijkt nog lang niet voorbij. Onlangs heeft de politie weer een stakingspiket opgebroken en twee arbeiders gearresteerd. Een derde kon net aan de arrestatie ontkomen. De mijnbouwmaatschappij heeft intussen een rechtszaak aangespannen tegen de lokale overheid van Mankayan wegens het verlenen van 'steun' aan de stakers. In werkelijkheid gaat het om het verlenen van een vergunning om een demonstratie te houden.


Inheemse gemeenschappen in Ifugao blijven traditionele pestcontrole methoden gebruiken

Ondanks de oprukkende invloed van de chemische industrie in de landbouw, blijven een aantal inheemse gemeenschappen in Ifugao traditionele methoden gebruiken om hun gewassen op pest te controleren. Deze lokale kruidenmix, welke wordt toegepast in een combinatie met rituelen, is gebaseerd op een diepe kennis van rijstverbouw. De methode wordt al door meer dan zeven generaties gebuikt en blijkt veel effectiever dan de commerciële 'wetenschappelijke' methoden. Het wordt echter een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat deze traditionele methoden niet verdrukt of geëlimineerd worden door de biochemische industrie.


Steeds meer artsen vertrekken naar het buitenland

De verslechterende gezondheidszorg in de Filippijnen lijkt nu ook bij de overheid door te dringen en een reden om alarm te slaan. Dit jaar alleen al studeren maar liefst 6.000 artsen voor verpleger/verpleegster om na deze studies naar het buitenland te kunnen vertrekken. Bovendien loopt het aantal studenten geneeskunde sterk terug. Medisch personeel wordt zwaar onderbetaald in de Filippijnen. Voor de gemiddelde arts is het al moeilijk te overleven, laat staan dat ze die dure studie kunnen terugverdienen. Of de overheid met structurele oplossingen gaat komen valt nog te bezien.


Bijlage van het Internationaal Tribunaal


Bron: berichten zijn deels overgenomen uit Filippijnen actueel 050822 van de Filippijnengroepen België.