Voor wie is de Arroyo regering nog te vertrouwen?

In een persbericht meldt de voorzitter van het NDFP onderhandelingspanel Luis G. Jalandoni (foto) dat regeringsambtenaren het verdrag in vredesbesprekingen, welke de veiligheid en de immuniteit van de deelnemers garandeert, ontkrachten. Eenzijdig, onrechtmatig en willekeurig heeft advocaat Sedfrey Candelaria, op aangeven van secretaris Ermita de bepaling zo veranderd / opgeschort dat deelnemers kunnen worden gearresteerd, opgesloten en gerechtelijk vervolgd.

Twee belangrijke overeenkomsten in de vredesbesprekingen, tussen de Filippijnse regering en het nationale democratische front zijn, de “JASIG” die de veiligheid en immuniteit voor de deelnemers garandeert, en de “CARHRIHL” voor het respect van mensenrechten en internationale humanitaire wetgeving. Om toe te zien op naleving van dit mensenrechtenverdrag is een gezamenlijk toezichthoudend comité, de “JMC” opgericht waarvan het kantoor op 4 juni 2004 werd geopend.

In de JASIG is opgenomen dat deze niet op te schorten is, dat beëindiging enkel schriftelijk met instemming van de hoofdpersonen kan, en dat na beëindiging de veiligheid en immuniteit blijft bestaan. In plaats dat de Filippijnse regering het vredesproces bespoedigt om een correcte en duurzame vrede te realiseren, schendt het de JASIG en de CARHRIHL overeenkomsten, waardoor met name de medewerk(st)ers op het gemeenschappelijke JMC kantoor te Manilla - Quezon City die toezien op naleving van het vredesproces, gevaar lopen om gearresteerd te worden.


Amerikaanse vakbond vraagt President Arroyo af te treden

Het Centrum van Filippijnse Arbeiders in San Francisco meldt in een persbericht dat de 5e grootste vakbond in de Verenigde Staten vraagt om het aftreden van President Arroyo. De American Federation of Labor-Congress of Industrial Unions (AFL-CIO) veroordeeldt het feit, dat ze op valse wijze aan de macht is gekomen en omdat ze regeert door onderdrukking en geweld, waarbij wordt gerefereerd naar de bloedige onderdrukking van de Haciënda Luisita staking.

Tijdens die staking op 16 november 2004, van arbeiders van de suikerfabriek en suikerriet plantage, werden 7 stakers gedood, meer dan honderd onrechtmatig gearresteerd en zijn er tot op de dag van vandaag nog steeds meer dan 440 vermist. Het is ongelooflijk dat o.a. priesters, mensenrechten activisten en vakbondsmensen hun leven niet veilig zijn en dat de Filippijnen, op Irak na, het land is waar de meeste journalisten worden vermoord.

De 450.000 leden tellende AFL-CIO vakbond is van mening dat dit onrecht de grootst mogelijke internationale aandacht c.q. veroordeling moet krijgen. Als u de volledige resolutie van de bond wilt ontvangen, dan is een mailtje aan de nfs@enefes.demon.nl met de mededeling “vakbond resolutie” voldoende, en wordt het u zo spoedig mogelijk toegezonden. De NFS hoopt, dat deze betrokkenheid met medearbeiders ook door Nederlandse bonden wordt getoond.


Grootschalige mijnbouw beschadigt de visstand in de Cordillera

De grootschalige mijnbouw in de Cordillera heeft een negatief effect op het visbestand in de rivieren in deze regio. Het gif dat gebruikt wordt om goud van het erts te scheiden, waaronder kwik, wordt vaak in de rivieren geloosd en veroorzaakt vissterfte. De visstand is daardoor zo sterk achteruit gelopen dat de visvangst niet meer rendabel is. Door het verlaagd aanbod van vis zijn er steeds meer rijstboeren die vanwege de lage opbrengsten van rijst hun rijstterrassen ombouwen tot visvijvers en zo een beter inkomen proberen te verkrijgen.


Stakers in Lepanto Mines bestormen het terrein van het bedrijf

De staking op de Lepanto Mines is voor de stakers een onophoudelijke reeks van pesterijen door de politie, variërend tussen illegale arrestaties, ontslagen en voedselblokkades. Op 23 juli is de staking als gevolg van deze pesterijen ontaard in een 'bestorming' van het terrein van het bedrijf. Na dit incident heeft de bedrijfsleiding een arbitragecommissie opgericht om tot een overeenkomst te komen, welke tot op heden niet tot resultaten heeft geleid. Op 30 juni en 1 juli bracht een reisgroep van de LBC een bezoek aan de stakingspiketten van de Lepanto Mines. Bijgevoegd vindt u hun verslag van het bezoek.


Bron: berichten zijn deels overgenomen uit Filippijnen actueel 01/08/05 van de Filippijnengroepen België.