Tijdens Staatsrede “oproep tot Arroyo's ontslag steeds luider”

De telefoongesprekken tussen President Gloria Macapagal-Arroyo en de hoofdambtenaar van de verkiezingen Virgilio Garcillano hebben het vermoeden, dat de verkiezingen oneerlijk waren gewonnen, alleen maar bevestigd. Dat heeft er toe geleid, dat zelfs degenen die normaal niet worden gezien in anti-regerings-acties, mee doen. Tijdens de jaarlijks Staatsrede (jl. 25 juli) werd over het gehele land het vertrek van de president geëist. Alleen al in Manilla kwamen bijna 100.000 mensen bijeen, zo ook deze jongen die zijn handtekening zet voor het ontslag van de president. Hij mag verondersteld worden te jong te zijn om hiervoor te tekenen, maar hij is niet te jong om een gevoel te hebben voor wat goed en wat slecht is.


Mensenrechtenrapport “vier en half jaar Staatsterreur”

Van Karapatan, alliantie ter bevordering van de mensenrechten, is op 18 juli een rapport verschenen, over de mensenrechten situatie gedurende de Arroyo regering, met de titel “vier en half jaar Staatsterreur”. Het is een pijnlijke conclusie dat een People Power President regeert met geweld, onderdrukking en bedrog, als verschrikking voor de mensenrechten.

In plaats van de democratie en de mensenrechten te bevorderen, wat je mag verwachten van een president die door volksprotest aan de macht kwam, zijn civiele vrijheden ingeperkt, zijn mensenrechten en internationale humanitaire wetten genegeerd, en zijn fascistische aanvallen op de eigen bevolking uitgevoerd. Deze door de staat gesponsorde aanvallen, tegen mensen die opkomen voor hun rechten en werken aan hun welzijn, tonen een afschuwelijke lijst van schendingen van mensenrechten.

De afgelopen vier en half jaar onder de Arroyo regering is uit oogpunt van de mensenrechten een van de slechtste, zelfs in vergelijking met de staat van beleg. In deze korte periode documenteerde Karapatan 4.207 schendingen zoals o.a. doodslag, verdwijningen, gedwongen evacuaties en onwettige arrestaties en opsluitingen, waarbij 232.796 individuen, 24.299 families en 237 gemeenschappen zijn betrokken.

Daarom neemt Karapatan deel aan de brede beweging, binnen het Filippijnse volk, die het vertrek eist van president Arroyo, hetgeen een daad van rechtvaardigheid is. Het volk heeft het volste recht om in opstand te komen tegen een bedrieger en een schender van de mensenrechten. De opvolgende regering moet een agenda hebben voor betekenisvolle hervormingen en oprecht zijn in het respecteren van de rechten van de mens.

Wilt u het volledige rapport ontvangen inclusief de bijlagen: vermoorde mensenrechtenactivisten, politieke moorden, verdwijningen, moordpogingen, politieke gevangen, toename legerstationering, dan is een e-mail aan nfs@enefes.demon.nl met de mededeling “toezending Karapatan mensenrechtenrapport 2005” voldoende, en wordt het u zo spoedig mogelijk toegezonden.


Internationale pastorale oecumenische delegatie op bezoek

Van 14-21 juli bezocht een internationale pastorale oecumenische delegatie de Filippijnen. Prominente kerkleiders van de Filippijnen, vergezeld van 13 geloofsgenoten uit 10 landen, bezochten drie verschillende gebieden. Zij hoorden en zagen de mate van schendingen van de mensenrechten en uitten in sterke bewoordingen hun betrokkenheid - internationale solidariteit - met de slachtoffers en familieleden van de slachtoffers.

Het persbericht van de pastorale delegatie, van de Wereldraad van Kerken (WCC) en de Conferentie van Christenen te Azië (CCA), die op uitnodiging van de Filippijnse Nationale Kerkenraad (NCCP), de Filippijnen bezocht, vindt u op: >>>

In dit persbericht staat kort en bondig het bezoek samengevat met de aanbevelingen. De eerste aanbeveling luidt: onmiddellijk en onpartijdig onderzoek naar de recente buitengerechtelijke terechtstellingen. Als u het uitgebreide verslag en of de verslagen aan de gebieden Eastern Visayas, Hacienda Luisita en Mindanao wilt ontvangen, dan is een mailtje aan de nfs@enefes.demon.nl met de mededeling “toezending rapport pastorale delegatie 2005” voldoende, en wordt het u zo spoedig mogelijk toegezonden.


Milieu-groeperingen roepen op tot ontslag van Arroyo

Een nieuwe alliantie van milieu-groeperingen roept mensen op om het ontslag van Arroyo te eisen. Hun positie tegen de president is niet slechts de verkiezingsfraude en de gokschandalen, maar het onverantwoordelijke onvriendelijke milieubeleid. In een verklaring melden zij dat de regering heeft gefaald het milieu te beschermen en de natuurlijke grondstoffen te beheren. >>>

Zij herinneren de regering eraan te hebben gefaald bij hulp aan de slachtoffers van landverschuivingen en overstromingen, en bij het opruimen van leger- en mijnbouwafval. Terwijl de regering wel de plundering van delfstoffen promoot, puur alleen maar voor de winst. Sinds 2001 is er 96.141 hectare land aan mijnbouw en 166.511 hectare bos aan bosbouw vergeven, aan veelal buitenlandse ondernemingen.