Filippijnse oppositie verhoogt druk op president Arroyo, "Staat van beleg niet uitgesloten"

Vanwege de politieke crisis situatie op de Filippijnen is in deze nieuwsbrief een artikel van Boudewijn Vanpeeghe, dat stond in de Standaard van 29 juni, geplaatst. Het gaat hier om een gesprek met Satur Ocampo, leider van de politieke partij Bayan Muna.

handtekeningen tegen de president!

BRUSSEL - Een corrupte regering, een president die de verkiezingen manipuleert en een brutaal leger. Het Filippijnse parlementslid Satur Ocampo wil president Arroyo weg. Hij sluit een staat van beleg in zijn land niet uit.

President Arroyo gaf maandag toe, dat ze in mei 2004 met een lid van de verkiezingscommissie belde over de aan de gang zijnde presidentiële stembusgang. Een inschattingsfout, zei de politica. Volgens haar is er niets meer aan de hand. De geluidsband met het bewuste gesprek lekte enkele weken geleden uit en veroorzaakte heel wat beroering. Het noopte het staatshoofd tot een televisieboodschap.

Satur Ocampo is leider van de progressieve volkspartij Bayan Muna (het volk voorop). Zijn partij haalde in 2001 bijna twaalf procent van de stemmen, maar had door het kiessysteem maar recht op 3 van de 236 kamerzetels. Door zijn partij op te splitsen, haalde hij in 2004 zes zetels binnen.

De volksvertegenwoordiger, die op bezoek is in ons land, vertelt dat steeds meer Filippino's vinden, dat de president moet vertrekken. Internationale persbureaus meldden alvast vanuit Manilla dat ook supporters van de president haar bekritiseren, zij het in bedekte termen. In één adem schreven ze dat analisten menen dat Arroyo nog stevig in het zadel zit.

Het parlementslid ziet drie mogelijkheden voor een vertrek van de president. Als ze vals heeft gespeeld, is ze niet legitiem verkozen en moet ze eruit worden gegooid. Een onderzoekscommissie van het parlement buigt zich over de kwestie. Mocht die aantonen dat Arroyo de publieke opinie heeft voorgelogen - een grondwettelijk vergrijp - dan kan de afzettingsprocedure worden ingezet.

In het Filippijnse parlement zijn al heuse manoeuvres aan de gang. Medestanders van Arroyo willen die procedure op gang brengen om een mogelijke groei van het verzet tegen de president voor te zijn. Arroyo is een jaar veilig als ze hun slag halen. Een nieuw voorstel tot afzetting kan niet binnen het jaar.

En dan zijn er de volksopstand en de straatacties, zegt Satur Ocampo. Hij toont zich bezorgd terwijl hij benadrukt dat de progressieve krachten, die Arroyo weg willen, het proces proberen te beïnvloeden zodat het ordentelijk verloopt. Een staat van beleg sluit hij niet uit. Net zomin als een terugkeer van de groep rond de afgezette president Estrada.

“Betrokkenheid bij illegale gokpraktijken deden hem mee de das om en familieleden van president Arroyo worden van hetzelfde beticht. De bevolking raakt erdoor gefrustreerd”, zegt het parlementslid. Hij wijst erop, dat sinds april 2001, 59 leden van zijn partij werden vermoord. De militairen zijn de hoofdverdachten, maar dagen iedereen uit met bewijzen voor de dag te komen. “Arroyo is de gijzelaar van de militairen en de politie, die haar aan de macht brachten, en van de Amerikaanse belangen in de regio.”

Het zijn niet de recente gebeurtenissen op de Filippijnen die Satur Ocampo naar Europa hebben gebracht. Hij is hier als voorzitter van de parlementaire commissie voor vrede, verzoening en eenheid. Zijn commissie helpt zoeken naar oplossingen om de gewapende conflicten die al tientallen jaren woeden op de Filippijnen, te doen stoppen.

En alweer botst hij op de Amerikanen, die de Filippijnse communisten in 2002 op hun lijst van terreurbewegingen hebben geplaatst. De Europese Unie volgde. Satur Ocampo sprak in Utrecht met José Maria Sison, oprichter van de Filippijnse communistische partij, die het voornaamste lid is van het Filippijnse 'Nationaal Democratische Front'.

De beslissing van de VS bemoeilijkte de Filippijnse vredesonderhandelingen tussen de regering en de communistische rebellen. Het parlementslid probeert beide partijen ertoe te brengen, zich niets van de Amerikaanse terroristenlijst aan te trekken en terug te keren naar de situatie voordien.

De Filippijnse communisten in Europa van de terroristenlijst krijgen, probeert hij zelfs niet. Want daar is eensgezindheid voor nodig in de EU. Hij steekt zijn energie liever in het bewustwordingsproces bij parlementsleden, dat het grondig mis loopt in zijn land. “Uit mijn contacten blijkt dat meer dan nodig is”, zegt Satur Ocampo.


Donkere wolken pakken samen boven president Gloria Arroyo's hoofd

In de hoop de druk van de ketel te halen heeft president Gloria Arroyo op 27 juni in een nationale toespraak op de televisie toegegeven, dat het haar stem was op de beroemd geworden bandopname tussen een vrouw en een leider van het nationale verkiezingsbureau, de COMELEC. Zij noemde de telefoongesprekken een 'verkeerde inschatting' en vroeg de bevolking haar te vergeven. Ze ging echter niet in op de inhoud van de telefoongesprekken. Deze toegeving is voor velen het bewijs, dat zij geprobeerd heeft de verkiezingsresultaten te beïnvloeden. Ook vanwege de betrokkenheid van haar echtgenoot en zoon en andere familieleden bij het aannemen van zwijggelden voor illegaal gokken, vindt de roep om aftreden of om haar af te zetten steeds bredere weerklank.


Arbeiders op de Lepantomijn blijven staking verder zetten

De onderhandelingen tussen de stakende arbeiders in de Lepantomijn en de directie lijken vast te lopen. Het management heeft een loonsverhoging toegezegd die ongeveer gelijk is aan de algemene loonverhoging die de nationale overheid heeft aangekondigd. De arbeiders eisen 10 peso's per dag meer. Het Ministerie van Arbeid blijft met 5 peso's netjes in het midden. Om de arbeiders op de knieën te krijgen, is het management met psychologische oorlogsvoering begonnen, inclusief het beïnvloeden van de vrouwen en kinderen van de arbeiders.


Staking op Hacienda Luisita neemt permanent karakter aan

De onderhandelingen van de stakende arbeiders op Hacienda Luisita zitten al enige maanden op een dood spoor. Ondanks het feit dat de arbeiders hun eisen hebben verlaagd, weigert het management hierop in te gaan. De arbeiders weigeren ook de eisen nog eens af te zwakken. Om de staking door te kunnen zetten, zijn de arbeiders begonnen stukjes grond van de plantage te bebouwen om de voedselvoorziening van de stakers en hun families te waarborgen.


Bron: de berichten zijn gedeeltelijk overgenomen van de Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 30/06/2005