AANKONDIGING en UITNODIGING

Van 13 tot en met 20 augustus 2005 zal in de Filippijnen een internationale solidariteitsbijeenkomst plaats vinden (ISM = International Solidarity Mission).

Het doel van deze ISM is:
De mensenrechtenschendingen in de Filippijnen zowel nationaal als internationaal onder de aandacht te brengen. De organiserende instanties hopen dat er, door middel van internationale druk op de Filippijnse regering, een einde zal komen aan de brutale moorden op mensen die opkomen voor vrijheid, gerechtigheid en democratie.

De ISM wordt georganiseerd door de volgende organisaties:

Mensen die, vanuit allerlei achtergronden zich betrokken voelen bij het onrecht dat het Filippijnse volk wordt aangedaan, worden uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen.

De opzet zal zijn:
Er worden vijf teams gevormd die op verschillende plaatsen in de Filippijnen de MR-situatie aldaar waar gaan nemen. De vijf plaatsen zijn geselecteerd op basis van de grofste mensenrechtenschendingen gedurende de laatste paar jaren. Elke groep krijgt de gelegenheid om zijn bevindingen te uiten in een openbaar plaatselijk forum. Daarna keren de teams terug naar het verzamelpunt en er zal een volkstribunaal plaatsvinden, gevolgd door een persconferentie of mediaforum.

Zie voor meer informatie en inschrijfformulier:


Arbeiders van de Lepanto-mijn zetten staking verder ondanks pesterijen

Op 2 juni zijn de arbeiders van de Lepanto-mijn in staking gegaan om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Nog voor de staking begon, waren er al militairen gestationeerd op het grondgebeid van de mijn. Op de tweede stakingsdag werd de vakbondsleiding door de directie ontslagen. Ook werden er vanaf het begin van de staking sancties tegen de stakende arbeiders ingesteld. Deze bestonden uit het afsluiten van watertoe-voer, voedsel- en medicijn blokkade en werd er een ziekenhuis voor de arbeiders gesloten. Ondanks deze pesterijen en een bevel om terug te keren naar werk van het Ministerie van Arbeid, is men niet van plan om de staking op te geven.


Zijn president Gloria Arroyo's dagen geteld?

In opiniepeilingen, gehouden in de maand mei, behaalde de Filippijnse president Gloria Arroyo de laagste score die een president ooit haalde sinds de dictatuur van Ferdinand Marcos. De slechte scores die ze al in maart haalde, omwille van de verslechterende economische situatie, daalden nog eens spectaculair omdat de president en haar familie verwikkeld zijn geraakt in verschillende schandalen. Eén van deze schandalen is het aannemen van zwijggeld voor illegaal gokken. Een ander is het plots opduiken van een geluidsbandje met daarop een gesprek tussen de president en een commissaris van het verkiezingsbureau van de overheid waarin de manipulatie van de verkiezingsresultaten worden besproken Vele Filippino's zien deze schandalen als het begin van het einde van het presidentschap van Gloria Macapagal Arroyo.


Voor generaal Palparan is een dode activist een "kleine opoffering"

Onlangs is de beruchte “Slachter van Mindoro”, en nu ook van Samar, voor een parlementaire onderzoekscommissie verhoort betreffende de mensenrechtensituatie in Samar. Zonder enige emotie ontkende noch erkende Palparan dat hij betrokken was bij de mensenrechten-schendingen. Tevens lijkt hij het allemaal niet zo'n groot probleem te vinden omdat er volgens hem in Samar een grote sympathie blijkt te zijn voor de communisten. Ook binnen het leger blijkt er een soortgelijke sympathie te bestaan.


Filippijnse werkloosheid daalt volgens de statistieken

In de Filippijnen is de werkloosheid al jaren schrijnend en nu is ze gestegen tot rond de 12%. Verschillende oud presidenten hebben in het verleden geprobeerd het werkloosheidprobleem op te lossen door de criteria om als werkloze beschouwd te worden, aan te passen. Zo werd onder Marcos iemand die een paar kippen hield als "kleine zelfstandige" beschouwd. Ook Arroyo heeft deze "truc" ontdekt en gaat nu op een soortgelijke manier de werkloosheidscijfers omlaag brengen. Zo wordt iemand die niet naar werk zoekt, niet langer als werkloze beschouwd.


Bron: de berichten zijn gedeeltelijk overgenomen van de Filippijnengroepen België - Filippijnen