Help de kinderen van de Hacienda Luisita arbeiders aan schoolmateriaal

Voor de kinderen van de stakers op de Hacienda Luisita, zou de start van het nieuwe schooljaar in juni, vreugde moeten geven. Echter, lees verder >>

Maak uw bijdrage over op giro 8118425
t.n.v. NFS / Floris Versterstraat 37 / 1328 CR Almere


Filippijnse en Nederlandse arbeiders vieren de dag van de arbeid

Op 1 mei kwamen in Quezon City ongeveer 10.000 Filippijnse arbeiders samen om de Dag van de Arbeid te vieren. Deze viering had een speciaal karakter omdat deze dag ook de viering van het 25 jarig bestaan van de Kilusang Mayo Uno (1 Mei Beweging, een nationalistische federatie van vakbonden), was. De viering, welke een dag van vreugde en rouw was omwille van de vele vermoorde leiders, is op vele plaatsen in het land gehouden.

Ook in Nederland is, zij het op kleinere schaal, de dag van de arbeid gevierd. In Amersfoort was een gezamenlijke 1 mei viering. Op deze bijeenkomst was de NFS uitgenodigd om het woord te voeren en in te gaan op de mensenrechten situatie in de Filippijnen. De bijeenkomst was zeer kleurrijk doordat deze werd ondersteund door organisaties van uiteenlopende aard.

Door armoede gedreven, werken meer kinderen op zeer jonge leeftijd

Gedreven door pure armoede, worden steeds meer kinderen gedwongen om te werken. In nog geen 10 jaar tijd is het aantal werkende kinderen met bijna een half miljoen toegenomen. De grootste groep (48%) werkende kinderen is tussen 10 en 14 jaar jong. Deze kinderen zijn een makkelijke prooi voor uitbuiters en moeten meestal zwaar en gevaarlijk werk doen. Aan hun situatie is meestal weinig te doen, want voor de wet bestaan ze niet.


Gezondheidswerkers protesteren tegen de verslechterende situatie van de gezondheidszorg

Afgelopen 7 mei werd de 'Dag van de Gezondheidswerkers' gevierd. 400 gezondheidswerkers uit verschillende ziekenhuizen in Manilla kwamen samen, niet om deze dag te vieren, maar om de steeds verslechterende situatie in de gezondheidssector onder de aandacht van de regering te brengen. Hun plan om de klachten bij Malacañang (waar de president zetelt) af te leveren werd echter verhinderd door de politie die hen niet toestond daarheen te marcheren.


Belgen protesteren tegen mensenrechtenschendingen in de Filippijnen

De mensenrechtensituatie in de Filippijnen verslechtert snel. De vele verhalen uit de Filippijnen over schendingen van de mensenrechten beginnen inmiddels een dagelijks gebeuren te worden. Vele mensenrechtenschendingen halen de krant echter niet meer zoals de situatie in Samar. Daar worden dorpen van de buitenwereld afgesloten, wordt de avondklok ingesteld en wordt de bewegingsvrijheid voor de inwoners beperkt. In België drukten een twintigtal mensen van verschillende organisaties en nationaliteiten op 14 mei hun bezorgdheid uit over de recente golf van politieke moorden in de Filippijnen met een korte wake aan de Filippijnse ambassade in Brussel.