De overheid wil de persvrijheid inperken, maar krijgt felle tegenkanting

Anticiperend op de goedkeuring van de "Anti Terrorisme-wet" heeft de top van het Filippijnse leger voorgesteld om de persvrijheid in te perken. Interviews met vermeende terroristen zouden strafbaar worden. De National Telecommunications Commission, de overheidsinstantie die de mediavergunningen uitgeeft reageerde positief echter het mediapersoneel, georganiseerd in de National Union of Journalists of the Philippines en andere progressieve groepen vinden de plannen echter onaanvaardbaar en ongrondwettelijk.


Filippijnse vrouwen strijden al 100 jaar voor hun vrijheid

Ook in de Filippijnen werd op 8 maart de Internationale Vrouwendag gevierd. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Gabriela Silang de eerste organisatie oprichtte die streed voor de rechten van de vrouw. Sindsdien is de vrouwenbeweging gestadig gegroeid. Ze waren altijd betrokken in het debat over de rechten van vrouwen en kinderen en ijverden voor een wetgeving die vrouwen en kinderen beschermen. De vrouwenbeweging Gabriela, genoemd naar Gabriela Silang, heeft echter zowel op politiek, economisch en cultureel vlak nog een lange strijd voor de boeg. De huidige economische crisis bijvoorbeeld, treft voornamelijk vrouwen en kinderen.


Studenten verzetten zich tegen een verhoging van de schoolkosten

Van de Filippijnse jeugd gaat er al maar een klein deel naar het hoger (beroeps) onderwijs. En van dat deel haalt meer dan 70 procent het laatste jaar van de opleiding niet. De kosten van het privé-onderwijs stijgen jaarlijks met ongeveer 10 procent terwijl het openbaar hoger (beroeps) onderwijs, met verhogingen van rond de 300 procent, hard zijn best doet om de achterstand in schoolgeldprijzen in te halen. De studenten van de vier best verdienende universiteiten hebben besloten om deze verhogingen niet langer te accepteren en zijn hiertegen in protest gegaan.


Na Bayan Muna wordt nu ook de Kerk het doelwit van het leger

Romy Sanchez werd in zijn strijd voor de armen vermoord

In de afgelopen twee weken zijn er twee lokale politieke leiders, geaffilieerd met de kleine politieke partij Bayan Muna, vermoord. Een derde, de neef van president Gloria Macapagal, wordt nog vermist en is waarschijnlijk ook dood. Alle drie waren erg betrokken in de strijd voor de rechten van de armen. In de afgelopen twee weken zijn ook twee priesters van de kleine progressieve kerk IFI beschoten: de eerste overleefde de aanslag, de tweede, Fr. William Tadena, iemand die veel steun gaf aan de stakende arbeiders van Hacienda Luisita, is dood.


Belgische Minimi's voor het Filippijnse leger?

De Filippijnse regering heeft de levering van Minimi-machinegeweren door het Belgische bedrijf FN voorlopig opgeschort wegens het vermoeden van gesjoemel. Dat schrijft de Filippijnse krant The Philippine Daily Inquirer op de voorpagina van haar editie van zondag 6 maart. Hooggeplaatste bronnen in het Filippijnse leger klagen erover dat een eerste levering van 402 Minimi's in maart 2003 minstens 60 miljoen peso (bijna 1 miljoen euro) te duur betaald werd. FN leverde dezelfde machinegeweren immers veel goedkoper aan het leger van de Verenigde Staten. “De Filippijnen is het slachtoffer van gesjoemel,” morde een officier.


Bron: de berichten zijn overgenomen van de Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 15 maart 2005