Filippijnse vrouw 4 jaar vermist, in doodskist terug naar geboorteland

Vier jaar na haar verdwijning in Nederland keert Veneranda "Bebe" Paña terug naar de Filippijnen. De verdachte aan haar moord is echtgenoot Edwin ter W., die recentelijk is gearresteerd. Dankzij het doortastende onderzoek van misdaad verslaggever Peter R de Vries, zijn de leugens van Edwin achterhaald en werd haar lichaam gevonden.

“Bebe” was bijna begraven nadat het ministerie van justitie haar lichaam had vrij gegeven aan Edwin's familie. Op het laatste moment kon de begrafenis worden gestopt, op last van een uitdrukkelijk gerechtelijk bevel. De familie Paña, met behulp van hun advocaat en de Filippijnse organisaties “stichting Silangan”en “Pinay sa Holland”, eisten en wonnen rechtspraak, dat “Bebe” door haar familie in de Filippijnen kan worden begraven, waarvoor beide organisaties fondsen werven.

De mysterieuze verdwijning van de Filippijnse “Bebe”, wier lichaam door haar echtgenoot was ingemetseld, was door de Vries aan het rollen gebracht. Afgelopen 1 maart werd hier in het programma van Peter R. de Vries veel aandacht aan besteed. Daarin kwam tevens aan het licht dat Edwin met de plotselinge dood van de Filippijnse vrouw Divina “Beth” Orbe in verband kan worden gebracht. Volgens Edwin stierf deze jonge Filippijnse vrouw een natuurlijke dood in zijn huis, hetgeen na zijn vele leugens over zijn eigen vrouw, wel zeer twijfelachtig blijkt.


Stakende arbeiders in Luisita volharden ondanks moeilijke tijden

Na een serie harde debatten tussen de vakbond van de stakende arbeiders en de eigenaren van Hacienda Luisita, zijn de onderhandelingen weer vastgelopen. De Cojuangco-Aquino familie weigeren op het grootste deel van de eisen van de arbeiders in te gaan. Ondertussen steekt er een nieuw gevaar de kop op: een plan van de eigenaren om in samenwerking met de overheid de plantage in een industriecomplex om te zetten.


Oppositie tegen nationaal identificatiesysteem blijft groeien

Met de toenemende druk vanuit het presidentieel paleis en (ex-)militaire kringen om het nationale identificatiesysteem goedgekeurd the krijgen, groeit ook de oppositie hiertegen. Ook de grootste onafhankelijke vakbond, de KMU, heeft zich tegen het plan uitgesproken.


De kans op permanente stationering van VS militairen vergroot

Volgens bronnen uit Japan blijkt dat er onderhandelingen gaande zijn tussen de Filippijnse en de Amerikaanse overheid over verplaatsing van VS -troepen van Japan naar de Filippijnen. Ook zou het Japanse leger een grotere taak gaan krijgen in het 'beveiligen' van zuidoost Azi‘. Vanwege de bloedige geschiedenis van de Verenigde Staten in de Filippijnen, vanaf bezetting aan het eind van de 20ste eeuw tot de periode van dictator Ferdinant Marcos, en tot heden, zien velen de VS militairen liever niet terugkeren. Met de permanente terugkeer van de VS militairen wordt een interventie van het Amerikaanse leger in de strijd tegen de lokale guerrilla enkel nog gezien als een kwestie van tijd.


Vissers in Laguna verzetten zich tegen commerciële waterwinning uit hun meer

De vissers in Laguna die georganiseerd zijn in de vissersorganisatie PAMALAKAYA hebben protest aangetekend tegen het plan van de overheid om hun meer, Laguna Lake, om te zetten in een reservoir voor drinkwatervoorziening voor Manilla, geëxploiteerd door de reeds vaak in opspraak gekomen privé drinkwaterbedrijven Maynilad Water Service Inc. en Manila Water Co. PAMALAKAYA vreest voor het voortbestaan van het meer en voor de rijstwinning van hun leden.


Na de onafhankelijke media, nu de kerk het doelwit van moorden?

Op 18 februari werd een priester van de Iglesia Filipina Independiente, actief in campagnes tegen grootschalige mijnbouw, op weg naar huis beschoten. Gelukkig overleefde hij de aanslag. Begin dit jaar heeft de beruchte "slachter van Mindoro", generaal Jovito Palparan, de leiding van het leger in oost-Visayas overgenomen.


Bron: meeste berichten zijn overgenomen van de Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 02/03/05