Massaal verzet tegen grootschalige mijnbouw

Een paar weken geleden heeft het Filippijnse hooggerechtshof de Mijnbouwwet van 1995 weer grondwettelijk verklaard, nadat hetzelfde hooggerechtshof vorig jaar nog dezelfde mijnbouwwet in strijd vond met de grondwet. In snel tempo probeert de overheid nu investeerders te krijgen voor 23 grootschalige mijnbouwprojecten. Bevolkingsgroepen van boeren tot religieuzen, van het hoge noorden tot het verre zuiden hebben zich tegen deze mijnbouwwet verklaard. Velen waren dat al waren vanaf 1995. Ze hebben toegezegd zich te zullen blijven verzetten tot de wet definitief geschrapt is.


Inheemse groepen blijven strijden voor landhervorming

Zowel in het noorden van de Filippijnen, in Baguio, als in het zuiden in Don Carlos, Bukidnon dreigen inheemse groepen van hun land te worden verdreven hoewel dat strijdig is met hun voorouderlijke rechten op de grond waarop ze wonen en die ze bebouwen. Ook al keert in beide gevallen de wet zich tegen hen, soms gepaard gaande met geweld, blijven de getroffen Ibalois en Manobos de strijd om hun voorouderlijke gronden voortzetten.

Foto: Ibalois strijden voor voorouderlijk rechten

De verhoogde BTW kan tot groeiende sociale onrust leiden

Eind januari heeft het Filippijnse Congres besloten om de BTW te verhogen van 10 naar 12%. Deze verhoging heeft tot een storm van protesten geleid, vooral van de volksorganisaties en andere groepen vanuit de arme sectoren van de bevolking. De verhoging van de BTW treft vooral de armen. Eigenlijk treft het hen dubbel want door een verhoging van benzine en elektriciteitsprijzen zullen de prijzen van consumptiegoederen nog verder rijzen. Verschillende politici zien in de BTW verhogingen daarom een bron van groeiende sociale onrust. De protesten hebben de Senaat tot grote voorzichtigheid gemaand en daardoor heeft deze tot op heden de BTW verhoging nog niet geratificeerd.


Bron: de berichten zijn overgenomen van de Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 15/02/05