Filippino's herdenken Internationale Dag van de Rechten van de Mens

Tekst op foto: eis dat de slachtoffers van het Hacienda Luisita bloedbad, en alle andere slachtoffers van mensenrechten schendingen, in hun rechten worden hersteld

In alle grote steden in de Filippijnen is op 10 december de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens herdacht. Dat mensenrechten in de Filippijnen aandacht verdienen, blijkt uit de cijfers van de nationale mensenrechtenorganisatie Karapatan. In 2004 waren er van januari tot november 570 gedocumenteerde schendingen van mensenrechten waarbij bijna tienduizend individuen, bijna duizend families en huishoudens en tientallen gemeenschappen slachtoffer werden. Volgens Karapatan is het staatsterrorisme dit jaar alleen al verantwoordelijk voor 45 moorden. Zelfs op de dag van de herdenking van de mensenrechten werd in Daet een vreedzame demonstratie op kogels getrakteerd waardoor één demonstrant werd gedood en 3 mensen zwaargewond werden.


Mediaorganisaties verenigen zich tegen de moorden op journalisten

Het aantal vermoorde journalisten heeft de eerste 11 maanden van dit jaar reeds een recordaantal van 13 bereikt. Sinds het aantreden van presidente Arroyo zijn al 28 journalisten vermoord. Sinds 1986, nadat de Filippijnen weer een democratie werden, loopt het aantal op tot 61. Niet één van deze moorden is opgelost. De mediasector in de Filippijnen begint zich echter steeds beter te organiseren en zoekt ook aansluiting bij andere onderdrukte sectoren in het land.


Getuige van Hacienda Luisita massamoord vermoord

Nog geen maand is voorbij na de massamoord op de stakende arbeiders in Hacienda Luisita of het geweld barst alweer los. Deze keer werd een boerenleider, Marcelino Beltran, die gewond raakte tijdens de massamoord, voor zijn huis vermoord. Dit gebeurde één dag voor de herdenking van de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, de dag waarop hij ook 53 jaar zou worden. Hij was één van de belangrijkste getuigen van de massamoord en zou binnenkort in het parlement zijn getuigenis afleggen.


Heropvissen mijnbouwwet voorbode van nieuwe milieurampen

Krap 11 maanden nadat het Filippijnse Hooggerechtshof de Mining Act van 1995 als ongrondwettelijk had verklaard, heeft hetzelfde gerechtshof deze beslissing herroepen. Onder druk van allerlei belangengroepen krijgen de multinationals voorrang boven het nationaal belang. Zoals bij de houtkap, gebruiken de grootschalige mijnbouwbedrijven methoden die tot grotere rampen gaan leiden dan degene die we de afgelopen maand hebben gezien. Duizend mensen kwamen om bij de doortocht van een krachtige tyfoon. Door de erosie kan de grond immers geen water meer vasthouden en ontstonden overal aardverschuivingen en overstromingen.

Deze Mining Act houdt ook een verdere uitverkoop van de Filippijnse mineralen in. Om ongestoord het land te kunnen ontginnen, worden bij de mijnbouw, net als bij de houtkap, honderdduizenden families van hun land gedreven.


Bron: de berichten zijn overgenomen van de Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 15/12/04