Canadees mijnbouwbedrijf bedreigt heilige plaats van inheems volk

Op 31 mei 2002 kreeg een Subanen-stam in Siocon, West-Mindanao officiële rechten op een 6.000 hectare stuk land dat traditioneel al aan hen toebehoorde. Hun voorouders woonden er reeds vanaf de 17de eeuw. Dit stuk land omvat de berg Canatuan, de heiligste plaats van de stam. Tot ontsteltenis van de stam heeft dezelfde overheidsinstantie die hun de eigendomsrechten heeft gegeven, onlangs toestemming gegeven aan het Canadese mijnbouwbedrijf Toronto Ventures, Inc om deze heilige berg af te graven voor goudwinning. De stam blijft echter strijden voor hun rechten en krijgen meer en meer steun van andere sectoren uit de bevolking.

Andere eilanden in de Filippijnen zoals Marinduque en Homonhon zijn de 'levende' bewijzen van de schade die grootschalige mijnbouw kan aanrichten. Een deel van Marinduque werd reeds in 1993 vergiftigd door een lekkende opslag van mijnafval. Hiervan zijn de gevolgen nog steeds zichtbaar. Homonhon, eens beschreven als een tropisch paradijs, verwordt langzaam tot een ecologische ramp. Ook de traditionele vormen van levensonderhoud van de bevolking op dit eiland worden hierdoor bedreigd.


Ka Daning: Van kerkleider naar nationale boerenleider

Danilo “Ka Daning” Ramos de algemeen secretaris van de Kilusang Magbubukid ng Pilipinas (KMP of Boerenbeweging van de Filippijnen) streed al vroeg in zijn leven om zijn familie van hun eerste levensbehoeften te voorzien. Hij mag dan geen indrukwekkende academische prestaties hebben geleverd, hij heeft enkel de lagere school afgemaakt, maar zijn kennis van de nationale situatie is ontzagwekkend en geloofwaardiger dan overheidsfunctionarissen. Ka Daning heeft een onmiskenbaar voordeel: hij kent zelf armoede omdat hij van een arme pachtersfamilie komt. Ook vandaag blijft hij met en bij arme boeren samenleven.


Arbeiders in de Asia Brewery trotseren Arroyo's stakingsverbod

Op 4 oktober zijn de 200 arbeiders van de Asia Brewery in Cabayao, Laguna op het eiland Luzon weer in staking gegaan. Ze eisen de heropstarting van de CAO-onderhandelingen, erkenning van de nieuw verkozen vakbondsleiders, herroeping van het ontslag van twee collega's en het stoppen van alle pesterijen. De staking is één van de vele acties in een slepend conflict tussen de eigenaar en de arbeiders van Asia Brewery. In 2003 heeft de regering de eigenaar gesteund door een stakingsverbod voor deze fabriek uit te vaardigen. Zo'n stakingsverbod mag officieel enkel voor industrie‘n van nationaal belang uitgevaardigd worden.


Ondanks de rijkdommen van het land heeft 80% van de Filippijnse gezinnen onvoldoende voedsel

De Filippijnen heeft uitgestrekte en vruchtbare landbouwgronden die meer dan voldoende voedsel kunnen produceren voor de hele bevolking.

Hiernaast bezit het land een schat aan mineralen, inclusief goud, die de hele bevolking ruimschoots in zijn basisbehoeften kan voorzien. Toch heeft een onderzoek onlangs uitgewezen dat 80% van de bevolking onvoldoende voedsel heeft en 15% zelfs honger lijdt. Door de stijgende armoede gaan steeds meer kinderen zonder ontbijt naar school of krijgen eten zonder noemenswaardige voedingswaarde. Zelfs de boerenbevolking lijdt honger omdat hun opbrengsten te laag zijn omdat na het afbetalen van de leningen voor productiemiddelen en basisbehoeften er te weinig overblijft om van te leven. Daarom hebben de duizenden boeren, die verenigd zijn in de Filippijnse Boerenbeweging KMP tijdens de 'week van de boer' het aftreden van president Arroyo geëist.


Bron: de berichten zijn overgenomen van de Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 08/11/04