IRAK: Angelo en Filippijnse troepen terug naar huis

Het gebeurt niet dikwijls dat het lot van een straatarme 46-jarige vader van acht kinderen dagenlang de voorpagina's haalt. De voorbije weken leefde het hele land echter mee met Angelo De la Cruz, de Filippijnse vrachtwagenchauffeur die begin juli in Irak werd ontvoerd. Irakese rebellen eisten de terugtrekking van de Filippijnse troepen uit hun land in ruil voor het leven van Angelo. De Filippijnse regering weigerde aanvankelijk om op deze eis in te gaan.

Het volksprotest tegen deze harde opstelling werd echter steeds luider. Net na de meest omstreden verkiezingsoverwinning in de Filippijnse geschiedenis kon presidente Gloria Macapagal-Arroyo het zich niet veroorloven om de protesten te negeren. Bovendien is de Filippijnen het enige land met meer dan een miljoen arbeiders in het Midden-Oosten, waarvan 4000 in Irak. Uiteindelijk besliste de regering om de 51 Filippijnse troepen in Irak vervroegd terug te trekken, zeer tegen de zin van de VS en Australië. Hierna werd Angelo De la Cruz ook vrijgelaten en kon hij naar huis terugkeren.


Protestbijeenkomst hardhandig uit elkaar geslaan

De dagelijkse protesten tegen de aanvankelijke onwil van de Filippijnse regering om hun troepen uit Irak terug te trekken zetten hen behoorlijk onder druk. Dat bleek bijvoorbeeld op 13 juli toen zo'n 200 manifestanten verzamelden op de Plaza Miranda in Manilla voor een protestbijeenkomst. Zonder aanleiding ging de politie de manifestanten te lijf met de brandslang en de wapenstok. Vier demonstranten, waaronder Bayan-woordvoerder Renato Reyes, werden opgepakt. Carol Araullo, de vice-voorzitster van Bayan, moest in het ziekenhuis opgenomen worden met hoofdwonden.


Nieuwe reeks militaire oefeningen in Mindanao

Terwijl Gloria haar SONA uitsprak, ging in het zuidelijke eiland Mindanao alweer een nieuwe reeks militaire oefeningen van start onder leiding van VS-instructeurs. Een vijftigtal VS-militairen nemen deel aan de gezamenlijke oefeningen in de provincie North Cotabato, een bastion van de moslim rebellen van het Moro Islamic Liberation Front (MILF). Sinds 2002 is de aanwezigheid van VS-militairen op Filippijns grondgebied verantwoord onder het mom van gezamenlijke militaire oefeningen. Twee dagen na de start van de operaties in Mindanao kwamen 1400 VS-mariniers aan in de haven van Subic voor alweer een andere gezamenlijke militaire oefening.

SONA: Gloria belooft keerpunt; demonstranten willen haar weg

Op 26 juli hield presidente Gloria Macapagal-Arroyo voor de vierde keer een “State of the Nation Address,” een toespraak die de grote lijnen van het beleid uitzet bij de start van het nieuwe parlementaire jaar. Hoewel het haar eerste SONA was na de verkiezingen, viel er weinig te raden behalve enkele vage beloften waarvan sommige ronduit lachwekkend waren. Zo is Gloria ervan overtuigd dat zij voor een keerpunt kan zorgen in de geschiedenis van de Filippijnen.

Voor de man in de straat zal dat “keerpunt” enkel verdere negatieve gevolgen hebben. Vele maatregelen klinken immers zeer vertrouwd.

Privatisering is alweer aan de orde van de dag, zij het in de elektriciteitsector deze keer, en er staat een reeks belastingverhogingen op stapel die 80 miljard peso moeten opbrengen. Gloria wil ook de grondwet aanpassen om verdere liberalisering van de economie te kunnen doorvoeren.

In de buurt van het parlement, waar duizenden betogers hadden postgevat, waren boeiendere dingen te horen. De demonstranten werden vervoegd door de zes progressieve volksvertegenwoordigers van Bayan Muna, Anakpawis en Gabrial Women's Party. Ze gingen een beeltenis van de presidente als een aasgier te lijf en staken er de fik in om symbolisch hun ongenoegen te uiten. Verschillende sprekers waarschuwden dat Gloria's presidentschap niet lang zou duren.


Land weer terug in handen van de grootgrondbezitters

De regering beweert dat de uitvoering van het Uitvoerige Landbouw Hervorming Programma “de CARP” een succes is, ondanks het opschorten van het eindjaar 1998 naar 2008 vanwege vertraging in de landdistributie en een tekort aan fondsen. Terwijl aan de andere kant de boeren nog immer de onderworpenheid aan de feudale structuren ervaren en het hele “CARP”programma aanmerken als een valse hervorming.

Wat is er in werkelijkheid bereikt met het programma? Hoe is de situatie vandaag de dag voor de landbewerker? Lees het in het tweedelige speciale rapport “16 jaren van landbouw hervorming”. Met de schijnwerpers op het programma, toont dit rapport wat er is gebeurd met het programma, en belangrijker, met de boeren, 16 jaar na een veronderstelde uitvoering. (door: Zelda D.T. Soriano)


Bron: de meeste berichten zijn overgenomen (Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 31/07/04)