Onafhankelijk onderzoek naar moorden op mensenrechtenactivisten

Schrijf alstublieft voor 1 juli een beleefde brief naar de autoriteiten van de Filippijnen, waarin u hen oproept snel een grondig onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de moorden op de mensenrechtenactiviste Juvy Magsino en Leyma Fortu en er zorg voor te dragen dat de schuldigen worden berecht. Vraag om vervolging van de verdachten van de eerdere vermeende buitengerechtelijke executies, zoals die van Eden Marcelenna en Eddie Gumanoy. Dring er bovendien op aan dat de autoriteiten maatregelen nemen om verdere moorden op mensenrechtenactivisten of andere burgers op Mindoro te voorkomen.

Meer informatie en de voorbeeldbrief van deze herhaalde oproep vindt u in NFS nieuwsbericht 2 en op:


Geloofwaardigheid presidentsverkiezingen brokkelt af

Meer dan een maand na datum is nog niet bekend wie de presidentsverkiezingen gewonnen heeft. Het parlement is momenteel in een slakkengang de resultaten uit de verschillende kiesdistricten aan het optellen. Door de vele controversies begint dat hele proces meer op een klucht te lijken. Optellingen lijken zelden te kloppen zodat er vaak meer stemmen dan kiezers zijn. Een document met de resultaten uit een van de provincies werd niet aangetroffen in de verzegelde stembus maar kwam een week later toch uit de stembus tevoorschijn. Er zijn betwistingen over bepaalde correcties in de documenten etc.

Sommige resultaten zijn ook te onwaarschijnlijk om waar te zijn. Zo zou Gloria Arroyo, de zittende presidente, in bepaalde plaatsen 100% gehaald hebben. Uiterst controversieel is haar overwinning in de provincie Cebu met een marge van meer dan een miljoen stemmen. Als ze uiteindelijk als overwinnaar uit de bus komt zal dat voornamelijk te danken zijn aan de onverwachte, ruime overwinning in deze ene provincie. Geloofwaardigheid van de verkiezingen, en van de volgende president(e), komt dus hoe langer hoe meer in het gedrang. Misschien zullen we nooit weten wie op 10 mei nu echt gewonnen heeft.


Joint Monitoring Committee kijkt toe op naleving mensenrechtenakkoord

Op 4 juni werd het kantoor van het Joint Monitoring Comité (JMC) eindelijk geopend. Het JMC is een resultaat van de vredesonderhandelingen tussen de regering en het Nationaal Democratisch Front (NDF) en moet de naleving nagaan van een eerder akkoord over mensenrechten en internationaal recht.

Zowel de regering als het NDF leverden personeel voor het secretariaat. Op de openingsdag werden 51 klachten neergelegd tegen regeringstroepen. Niemand kwam zich beklagen over het NDF's New People's Army (NPA). Een advocaat van het regeringsleger moest dan ook toegeven dat het NPA hun gevangenen beter behandelt dan het leger.


Levensduurte scheert hoge toppen

De brandstofprijzen werden voor de zevende keer sinds januari verhoogd. IBON Databank berekende, dat de grote oliemaatschappijen in dezelfde periode 216 miljoen peso in hun zak staken, omdat hun prijzen ver boven de internationale marktprijzen liggen. Volgens IBON is er dan ook geen reden voor de prijsverhogingen. Tegelijkertijd steeg de prijs van een ritje met de jeepney, het traditionele vervoermiddel voor 'Juan met de pet', met 39 %: van 4 naar 5,5 peso.

Intussen kondigde Meralco, de elektriciteitsmaatschappij van Metro Manilla, een prijsverhoging aan vanaf juli. Een tweede aanvraag voor prijsverhogingen werd echter door het Hooggerechtshof afgewezen wegens procedurefouten. De progressieve politieke partij Bayan Muna kondigde al aan dat het van bij de start van het parlementaire jaar werk zal maken van het terugschroeven van de deregulering van de petroleumsector, en amendementen op de wetten die elektriciteitsbedrijven zomaar toelaten om prijzen te verhogen.


Het einde van een Dy-nastie

De opmerkelijkste machtswissel op lokaal vlak na de verkiezingen vond plaats in de provincie Isabela. Deze provincie wordt al bijna 40 jaar bestuurd door de invloedrijke familie Dy. Daaraan kwam een einde toen gouverneur Faustino Dy de duimen moest leggen bij de laatste verkiezingen voor Grace Padaca, een radiopresentatrice van lokale zender Bombo Radyo. 'Bombo Grace' kreeg de steun van de volksbeweging en andere oppositiekrachten in de provincie. De familie Dy trachtte tevergeefs de proclamatie van de overwinnaar te saboteren door een klacht neer te leggen. Volgens hen werd hun tegenstrever immers gesteund door het NPA. Antwoord van Grace? “Ik zou het niet weten maar als het NPA mij gesteund heeft kan ik hen enkel bedanken.”

Meeste bronnen: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 18/06/04

Verstuur vandaag nog uw brief of faxbericht over de moord op de mensenrechten activisten Juvy Magsino en Leyma Fortu.

Deze moorden werden ook op de openingsdag van de Joint Monitoring Comité als klacht neergelegd tegen de regeringstroepen.