Gloria stevent af op een vermoedelijke maar betwiste overwinning

De verkiezingen waren niet alleen de bloedigste sinds jaren maar er zijn indicaties dat het gesjoemel niet onaanzienlijk was. De groep Patriots die de verkiezingen hebben gadegeslagen kwam tot het besluit dat de resultaten niet zuiver zijn. De groep zegt bewijzen te hebben van meer dan 1600 gevallen van fraude.

Kandidaat senator Frank Chavez legde zelfs een klacht neer tegen presidente Gloria Macapagal-Arroyo wegens plundering van de schatkist. Chavez zegt bewijzen te hebben dat de presidente miljoen pesos overheidsgeld uitgaf voor haar campagne. Ook het kamp van presidentskandidaat Fernando Poe Jr. klaagt verkiezingsbedrog aan. En vermoedelijk hebben zo'n 1 miljoen stemgerechtigde Filippino's niet eens van hun recht gebruik kunnen maken, omdat ze niet in de lijsten voorkwamen. In verschillende stembureau's werden dan weer meer stemmen geteld dan dat er stemgerechtigden waren.

De regering van Arroyo doet alle protest echter af als pogingen tot destabilisatie. In het parlement voeren meerderheid en oppositie intussen een procedureslag over hoe de stemmen geteld moeten worden. Arroyo stevent af op een nipte overwinning en heeft er dus alle belang bij om ervoor te zorgen dat er geen twijfels zijn over de legitimiteit van de verkiezingen. Als de politieke stabiliteit in gevaar komt, heeft Arroyo dat in de eerste plaats aan zichzelf te danken.


Bayan Muna wint partylist voor de tweede keer

Hoewel de officiële uitslag nog niet gekend is, staat al vast dat de progressieve partij Bayan Muna voor de tweede keer op rij met de meeste stemmen (zo'n 10%) gaat lopen in de partylist verkiezingen. Dat levert 3 zetels op die zullen ingevuld worden door veteraan Satur Ocampo, de jonge activist Teddy Casiño, en Joel Virador van Mindanao. Zusterpartij Anakpawis is goed voor een dikke 4% en stuurt vakbondsveteraan Crispin Beltran en boerenleider Rafael Mariano naar het parlement. Gabriela Women's Party, die net geen 4% zal halen, zorgt ervoor dat het parlement ook minstens 1 progressieve vrouw zal tellen: Liza Maza.

In het Filippijnse parlement is een vijfde van de zetels voorbehouden voor nationale partijen in wat men het partylist systeem noemt. Elke partij kan een zetel behalen per 2% van de stemmen met een maximum van 3 zetels. De progressieve jongerenpartij Anak ng Bayan haalde de 2% drempel niet maar wijdt dit aan de manoeuvres van Akbayan, een partij die zich in de campagne vooral profileerde als de rivaal van de progressieve partijen en daar naar verluidt de steun van het leger voor kreeg.


VS en Amnesty bezorgd over mensenrechten

Geloof het of niet maar de Verenigde Staten, wier soldaten in Irak en elders flink de beest uithangen, is bezorgd over de mensenrechten in de Filippijnen. Dat zou toch moeten blijken uit een recent rapport van het State Departement, dat beweert dat de Filippijnse politiediensten en het leger zich te buiten gaan aan standrechtelijke executies, verdwijningen, folteringen en onrechtmatige arrestaties. De Filippijnse mensenrechtenorganisaties spraken dat zeker niet tegen, maar wezen er wel op dat de “bezorgdheid” van de VS op zijn minst zeer hypocriet was. De recente verslechtering van de mensenrechtensituatie in de Filippijnen is immers een gevolg van de inschakeling van het land in de zogenaamde “oorlog tegen het terrorisme.”

Het jaarverslag van Amnesty International dat deze week uitkwam, brengt deze mensenrechtenschendingen inderdaad in verband met operaties van de overheid tegen de communistische en moslimguerrilla. Amnesty vernoemt onder andere de zaak van Eden Marcellana en Eddie Gumanoy, de mensenrechtenactiviste en boerenleider die vorig jaar vermoord werden in Mindoro door vermoedelijke paramilitaire doodseskaders.


MOORDEN alarmeren de Nederlands - Filippijnse Mensenrechtenbeweging

"Een kaarsvlam maakt een groot verschil in een wereld gehuld in duisternis. Vele aangestoken kaarsen worden tezamen honderd duizenden fakkels welke honderden paden verlichten in het grondige onderzoek naar het recht op herstel van de slachtoffers van de mensenrechtenschendingen."
Siswa Santosa, een betrokken Nederlandse burger.


(De meeste berichten komen van de Filippijnen groepen België)