Stuur een brief naar de Filippijnse autoriteiten

Op 13 mei organiseerde de Migrante - Europe en de NFS een bijeenkomst over de schendingen van de mensenrechten op de Filippijnen. Jan Beentjes van NFS lichtte een brandbrief toe van 150 betrokken buitenlanders in de Filippijnen. Zij doen een dringende oproep aan Europeanen om zich te informeren over de alarmerende mensenrechten situatie. Dr. Jun Saturay sprak tijdens deze bijeenkomst over de escalerende situatie op het Filippijnse eiland Mindoro, waarop ook deze schrijfactie van Amnesty International betrekking heeft.

Het thema van deze goedbezochte bijeenkomst was:

Recht voor slachtoffers

In het verlengde van de bijeenkomst brengt de NFS u graag deze oproep en voorbeeldbrief van Amnesty International onder de aandacht. Wij willen met klem het belang van deze actie benadrukken en hopen ten zeerste dat u door het schrijven en verzenden hieraan meewerkt. Het betreft een oproep aan de Filippijnse autoriteiten om snel en grondig een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de moorden op o.a. de mensenrechtenactivisten Juvy Magsino en Leyma Fortu en er zorg voor te dragen dat de schuldigen worden berecht. Mensenrechtenactivisten in gevaar

Juvy Magsino en Leyma Fortu reden op 13 februari naar het huis van een vriend op het eiland Mindoro, toen zij doodgeschoten werden door twee mannen. Beide mensenrechtenactivisten waren gelieerd aan de Iinkse politieke partij Bayan Muna. Magsino was een mensenrechtenadvocate die mee zou doen aan de burgemeestersverkiezingen in mei en Fortu werkte voor de mensenrechtenorganisatie Karapatan. Sommigen wijten de aanslag aan spanningen veroorzaakt door de verkiezingen, maar er zijn ook aanwijzingen dat de daders deel uitmaakten van de burgerwacht, die gelieerd is aan een lokale brigade van het Filippijnse leger.

De afgelopen jaren zijn verscheidene mensenrechtenactivisten op Mindoro vermoedelijk buitengerechtelijke ge‘xecuteerd tijdens militaire anti-oproer operaties. Zo ook Eden Marcelenna en Eddie Gumanoy, die in april 2003 werden meegenomen door twintig gewapende mannen. Later werden zij doodgeschoten teruggevonden. Een onderzoekscommissie en een hoorzitting van het Congres wezen uit dat de moorden wellicht in verband stonden met brigade 204 van het leger. De strafzaak is nog steeds niet opgestart en de verantwoordelijke commandant is inmiddels gepromoveerd.

Schrijf alstublieft voor 1 juli een brief naar de autoriteiten van de Filippijnen, waarin u hen oproept snel een grondig onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de moorden op Juvy Magsino en Leyma Fortu en er zorg voor te dragen dat de schuldigen worden berecht. vraag om vervolging van de verdachten van de eerdere vermeende buitengerechtelijke executies, zoals die van Eden Marcelenna en Eddie Gumanoy. Dring er bovendien op aan dat de autoriteiten maatregelen nemen om verdere moorden op mensenrechtenactivisten of andere burgers op Mindoro te voorkomen.

Voorbeeldbrief

(plaats, datum)

Your Excellency,

Please allow me to draw your attention to the cases of Juvy Magsino and Leyma Fortu. On 13 February 2004, these two female human rights defenders were killed in the eastern part of Mindoro Island. They were attacked by two armed men while driving to a friend. There are concerns that those responsible may be part of a vigilante group linked to a local Brigade of the Armed Forces of the Philippines. Over recent years a series of alleged extrajudicial executions have taken place within the context of military anti-insurgency operations in Mindoro. Eden Marcellana and Eddie Gumanoy, for example, were abducted by twenty armed men in April 2003 and later found dead. A fact-finding mission and a Congressional hearing found that the killings may have been linked to the 204th Army Brigade. However, no criminal proceedings are known to have been started, and in early 2004 the former commander of the 204th brigade was promoted.

I strongly urge you to start a prompt, independent and thorough investigation into the killings of Juvy Magsino and Leyrna Fortu and to bring those found responsible to justice. I also call on you to prosecute those suspected of involvement In earlier alleged extrajudicial executions, including those of Eden Marcellana and Eddie Gumanoy, without further delay. Finally, I kindly urge you to take measures to prevent further killings of human rights defenders or other civilians in Mindoro.

I am confident of your good will and sense of justice.

Yours sincerely,

(naam, adres)

Stuur de brief naar:

President Gloria Macapagal-Arroyo
Malacanang Palace
J.P. Laurel St. San Miguel 1005 Manila
Philippines
Fax: 632 7362495 / 632 7332107 / 632 7361010

Kopie naar:

Ambassade van de Filippijnen
Z. Exc. Romeo Abelardo Arguelles
Laan van Copes van Cattenburch 125
2585 EZ Den Haag
Fax: 070-3560030

en kopie naar:

nfs@hetnet.nl