Dodelijkste verkiezingen sinds de dictatuur

Op 10 mei trokken de Filippino's massaal naar de stembus na een verkiezingscampagne die vooral werd gekenmerkt door een gebrek aan inhoud en een overmaat aan geweld. Met 121 doden was dit de meest dodelijke campagne sinds meer dan 20 jaar. Enerzijds waren er de 'klassieke' afrekeningen tussen de verschillende politieke clans. Daarnaast was er bij deze verkiezingen ook een gerichte campagne tegen progressieve kandidaten en partijen waarbij minstens 10 dodelijke slachtoffers vielen. Enkele dagen voor de verkiezingen had Amnesty International nog de aandacht getrokken op de repressie tegen aanhangers van progressieve partijen en meer respect voor de mensenrechten geëist.


Gloria en FPJ nek-aan-nek

Bijna een week na de verkiezingsdag is de spanning nog steeds te snijden. De officiële resultaten worden pas binnen een maand verwacht maar verschillende exit-polls geven tegenstrijdige resultaten. Zowel Gloria Macapagal-Arroyo als Fernando Poe Jr. zijn overtuigd dat ze het presidentschap al op zak hebben. In de officieuze maar vrij betrouwbare 'quick count' van NAMFREL die nog aan de gang is, spelen zowel de twee belangrijkste presidentskandidaten als hun kandidaten voor het vice-presidentschap voortdurend haasje-over voor de eerste plaats. Wie uiteindelijk als overwinnaar uit de bus komt zal slechts een nauwe overwinningsmarge kunnen rekenen en dat is niet bepaald een goede garantie voor politieke stabiliteit.


1-mei viering wordt Anakpawis meeting

Minder dan 2 weken voor de verkiezingen kon ook de 1-mei-viering dit jaar niet onstnappen aan de verkiezingskoorts. Tienduizenden arbeiders en activisten kwamen samen in Manila voor een meeting van Anakpawis, de partij die arbeiders, boeren en stadsarmen vertegenwoordigt. Ook verschillende kandidaten voor een zitje in de kamer en senaat maakten er hun opwachting en zegden er hun steun toe aan de verzuchtingen van de arbeiders.


Stevent de Filippijnen af op een AIDS epidemie?

De internationale organisatie Human Rights Watch waarschuwt dat de Filippijnen afstevent op een gigantische AIDS epidemie. Volgens de organisatie heeft de Filippijnse overheid alle budgetten voor condooms geschrapt onder druk van de Katholieke kerk. Ondervraagde prostituees verklaarden dat ze zelden of nooit een condoom gebruikten. Een van de aangehaalde redenen was dat het bezit van een condoom al genoeg was voor de politie om vervolging in te stellen wegens prostitutie.


(Deze berichten komen van de Filippijnengroepen België)